Svet 15.10.2016 6:00

Beneški bienale obnovil sodelovanje z Googlom

Benetke, 15. oktobra - Beneški bienale in Google sta obnovila sodelovanje in omogočila, da bo 15. mednarodna arhitekturna razstava, ki jo je na temo Poročilo s fronte kuriral Alejandro Aravena, v celoti dostopna na Googlovi strani Arts and Culture skupaj z izbranimi nacionalnimi predstavitvami in drugimi dogodki. Uporabniki spleta jo že lahko raziščejo virtualno.

Italija, Benetke. Beneški bienale. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Italija, Benetke.
Beneški bienale.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Uporabniki interneta z vsega sveta lahko virtualno raziščejo celotno mednarodno razstavo, tri posebne projekte, razstavo 43 nacionalnih predstavitev ter 11 spremljevalnih dogodkov. S tem želita Beneški bienale in Google omogočiti dostop do razstave tistim, ki jo želijo raziskati še pred obiskom Benetk, obenem pa bo njena predstavitev na spletu dostopna še dolgo po uradnem zaprtju bienala 27. novembra.

Spletna stran uporabnike vodi skozi razstavo s pomočjo več kot 3700 fotografij, ki prikazujejo instalacije, ter številnih intervjujev z udeleženci, so sporočili z bienala. Ta je sicer z Googlom že sodeloval lani pri predstavljanju umetnostnega bienala.

Beneški bienale je bil ustanovljen leta 1895 z mednarodno razstavo umetnosti. Danes velja za eno najpomembnejših platform za raziskovanje in predstavljanje novih smernic v umetnosti. Organizira festivale umetnosti, glasbe, filma, gledališča, arhitekture in plesa. Vse dejavnosti dokumentira Zgodovinski arhiv sodobne umetnosti, ki so ga pred kratkim obnovili.

Google Arts & Culture je nova spletna stran za vse, ki želijo na nov, poglobljen način spoznati umetnost, zgodovino, kulturo in svetovna čudesa iz več kot 1000 organizacij po vsem svetu. Oblikoval jo je Google Cultural Institute in je brezplačno na voljo na spletu ter sistemih iOS in Android.