Svet 17.10.2016 5:30

Pri Disneyju načrtujejo film o Don Kihotu

Los Angeles, 17. oktobra - Pri studiu Disney načrtujejo film o Don Kihotu. Scenarij za film so zaupali Billyju Rayu, ki se je med drugim podpisal pod scenarija za filma Igre lakote: Arena smrti in Kapitan Phillips. Ray bo skupaj z Gordonom Grayjem tudi producent filma, ki bo nastal po romanu Miguela de Cervantesa o bistroumnem plemiču in njegovem oprodi.

Velika Britanija, London. Logotip ameriškega konglomerata Disney. Foto: Aljoša Rehar/STA Arhiv STA

Velika Britanija, London.
Logotip ameriškega konglomerata Disney.
Foto: Aljoša Rehar/STA
Arhiv STA

Glavna protagonista romana iz leta 1605, s katerim je Miguel de Cervantes položil temeljni kamen moderni zahodni literaturi, sta Don Kihot in njegov oproda Sančo Pansa.

Don Kihot je slaboten, suh in velik plemič, ki se zgleduje le po viteških romanih. Zagledan v preteklost in v viteške ideale se v resničnem svetu ne znajde. Karkoli stori, se izkaže za neumnost, saj je zelo zastarelo. Je norec, vendar take vrste, da vzbuja spoštovanje. V začetku je optimističen, poln idealizma, pa tudi komičen. V drugem delu pa postane bolj pasiven in zaradi tega vedno manj komičen, proti koncu že tragičen.

Sančo Pansa je v nasprotju z Don Kihotom majhen z obilnim trebuhom in tankimi nogami. Je reven kmet, ki ne zna ne brati ne pisati. Čeprav je neumen in naiven, pa je obenem tudi realističen in praktičen. Kadarkoli skuša gospodarja prepričati, da je pred njima nekaj nenevarnega, ga Don Kihot pouči, da ni vitez, da bi lahko sodil o teh stvareh.

Poleg njiju pa špansko vzdušje ustvarjajo še Mercedes, Espada, markiz Gamache, Kitrine prijateljice, Basilova prijatelja, toreadorji, cigani in mnogi drugi.

Roman Cervantesa, čigar 400. obletnico smrti obeležujemo letos, je parodija na viteštvo in obračun s srednjim vekom ter preteklimi ideali.

Kot pišeta filmski reviji Variety in Hollywood reporter, naj bi si pri Disneyju film zamislili kot franšizo, ki bi bila podobna uspešni seriji Pirati s Karibov, ki je v blagajne kinodvoran po svetu prinesla tri milijarde dolarjev.