Svet 17.10.2016 6:00

Galerija portretov v Londonu odkupila fotografije zvezdnikov, rešene iz skladišča

London, 17. oktobra - Nacionalna portretna galerija v Londonu je odkupila portrete zvezdnikov, ki sta jih posnela fotografa Andrew in Stuart Douglas. Portrete so rešili iz skladišča, ki je bil tik pred rušenjem. Na fotografijah so med drugim ujeti Bob Geldof, Damon Albarn, Tilda Swinton, Salman Rushdie in Alan Bennett ter Bryan Ferry.

Zakladnico črno-belih fotografij so odkrili po tistem, ko so v londonskemu skladišču, v katerem so se nahajale, tik pred zaprtjem in rušenjem uspeli najti avtorja. Brata Andrew in Stuart Douglas, ki že več kot 20 let živita in delujeta v ZDA, sta se obrnila na svojega agenta Tima Fennella v Londonu, ta pa jih je rešil pred uničenjem, je poročal britanski Guardian.

Nekatere fotografije iz 80. in 90. let prejšnjega stoletja, med njimi portrete igralke Tilde Swinton, pisateljev Salmana Rushdieja in Alana Bennetta ter pevca Bryana Ferryja, so predali Nacionalni portretni galeriji v Londonu, ki jih bo prihodnje poletje prikazala na razstavi.

Kot je povedal Fennell, je po telefonskem klicu fotografov imel 48 ur časa, da je rešil fotografije, preden so skladišče porušili. Rešil je 30 zabojev negativov in fotografij.

Brata Douglas sta desetletje fotografirala vodilne predstavnike umetnostni, športa, mode in javnega življenja, toda njuno delo je ostalo v skladišču od leta 1995, ko sta zapustila londonski studio in začela ločeno delovati v filmih in reklamah.

Veliko sta sodelovala pri glasbenem tisku, revijah in založbah. Revija Creative Review ju je nekoč označila za "najbolj zaželena fotografa svoje generacije". Zaradi njune elegance ju je fotografirala celo Annie Leibovitz za oglaševalsko kampanjo podjetja Gap. Leta 1995 sta se predstavila na razstavi v Fotografski galeriji.

Njun portret Rushdieja je bil zadnji, preden se je pisatelj začel skrivati zaradi groženj s smrtjo, ki so sledile objavi njegovega romana Satanski stihi leta 1988.

Vodja fotografskega oddelka v galeriji Phillip Prodger je delo bratov opredelil za čudovit dodatek nacionalni zbirki. "Brata Douglas sta napravila nekaj najbolj značilnih portretov 90. let. Čeprav so njune fotografije po tistem postale manj znane, gre za delo, ki je prestalo preizkus časa. Ne glede na to, da so bile napravljene s starim načinom, so še vedno tako sveže in razburljive kot na dan, ko so bile posnete."