Slovenija 17.10.2016 9:50

Orkester Slovenske vojske praznuje 20 let s koncertom v Cankarjevem domu

Ljubljana, 17. oktobra - V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo Orkester Slovenske vojske drevi s koncertom obeležil 20-letnico delovanja. Pod taktirko Andreje Šolar, Rudolfa Strnada in Gregorja Vidmarja bo izvedel pisan repertoar. Predstavil se bo z različnimi zasedbami in solisti, s katerimi sodeluje na prireditvah v slovenskem in mednarodnem prostoru.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Orkester Slovenske vojske je v 20-letnem delovanju dosegel prepoznavno zvočnost in je v glasbenih krogih cenjen kot vrhunski izvajalec različnih glasbenih žanrov, pri širšemu občinstvu pa je priljubljen zaradi zavzetega in kakovostnega glasbenega podajanja, piše na spletni strani Cankarjevega doma.

Glasbeniki bodo v prepletanju fanfar, koračnic in najlepših zimzelenih melodij iz slovenske in svetovne zakladnice klasične in zabavne glasbe obujali spomine na minulih dvajset let.

Na sporedu bodo dela Jožeta Privška, Johna Williamsa, Jamesa Barnesa, Michaela Camila, Primoža Peterce, Matjaža Vlašiča, Tadeja Hrušovarja, Johna Kanderja, Tomaža Domicelja, Maca Davisa, Arethe Franklin, Vinka Štrucla, Slavka in Vilka Avsenika ter Bojana Adamiča.

Orkester Slovenske vojske je bil ustanovljen leta 1996 za potrebe izvajanja državnega protokola. Večinoma ga sestavljajo glasbeniki z akademsko izobrazbo. Orkester šteje 48 glasbenikov, skupno število zaposlenih pa je 58. Glasbeniki vadijo vsak dan individualno, po sekcijah ali z različnimi zasedbami orkestra. Te so koncertni orkester, ceremonialni orkester, big band in komorne zasedbe, piše na spletni strani orkestra.

Orkester vsako leto načrtuje koncerte ob dnevu Slovenske vojske, v jesenskem terminu pripravi letni koncert, v božično-novoletnem času pa nastopa v večjih slovenskih mestih.

Nocojšnjo prireditev v Cankarjevem domu organizirata ministrstvo za obrambo in generalštab Slovenske vojske pod častnim pokroviteljstvom predsednika in vrhovnega poveljnika obrambnih sil Boruta Pahorja.