Slovenija 18.10.2016 5:00

Arhivsko društvo bo podelilo Aškerčevo nagrado in priznanje

Ljubljana, 18. oktobra - Arhivsko društvo Slovenije bo opoldne v ljubljanski Mestni hiši podelilo Aškerčevo nagrado in priznanje za obdobje 2015-2016, ki ju bienalno podeljuje za posebne dosežke na področju arhivistike in popularizacije arhivske dejavnosti. Aškerčevo nagrado za življenjsko delo prejme Peter Pavel Klasinc, priznanje pa Andrej Nared.

Brdo pri Kranju, Hotel Kokra. Prejemnik Aškerčeve nagrade za življenjsko delo Peter Pavel Klasinc. Foto: Nebojša Tejić/STA

Brdo pri Kranju, Hotel Kokra.
Prejemnik Aškerčeve nagrade za življenjsko delo Peter Pavel Klasinc.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Klasinc bo nagrajen za delo na področju slovenske arhivistike, zlasti posredovanja arhivske dediščine javnosti, organizacije študijskega programa arhivistike in dosežkov na arhivskem področju v mednarodnem merilu. Večino časa je bil zaposlen v Pokrajinskem arhivu Maribor, ki ga je vrsto let tudi vodil.

V zgodnjem obdobju se je Klasinc ob arhivski dejavnosti posvečal zgodovinopisju. Veliko časa je namenil evidentiranju arhivskega gradiva v tujini. Eden od rezultatov tovrstnih prizadevanj je bil Vodnik po informativnih pomagalih Štajerskega deželnega arhiva v Gradcu (1991).

Skoraj četrt stoletja je vodil organizacijski odbor za pripravo in izvedbo posvetovanj Sodobni arhivi ter bil glavni in odgovorni urednik istoimenske publikacije. Prav tako je že več kot 20 let aktiven v Mednarodnem inštitutu arhivskih znanosti v Mariboru in Trstu.

Na zasebni izobraževalni ustanovi Alma Mater Europaea - Evropski center Maribor je s sodelavci akreditiral študij arhivistike in dokumentologije na drugi stopnji. Leta 2013 so se v študijski program vpisali prvi študenti, sam pa je postal predstojnik katedre.

Nared bo Aškerčevo priznanje prejel za vodenje projekta slovenskih arhivov Arhivi - zakladnice spomina. Vrhunec projekta predstavlja razstava, ki je bila na ogled v Narodnem muzeju Slovenije, sedaj pa živi naprej kot potujoča razstava, ki v skromnejši obliki gostuje po Sloveniji v soorganizaciji partnerskih arhivov.

Razstava po prepričanju komisije za nagrade postavlja mejnik tako v kakovosti kot tudi v razsežnosti predstavljanja arhivske kulturne dediščine na Slovenskem in predstavlja izbor najdragocenejšega, vizualno privlačnega in vsebinsko pomembnega gradiva, ki ga hranijo osrednji državni, regionalni in cerkveni arhivi.

Nared je od 1998 zaposlen v Arhivu RS, v zadnjih letih je namestnik direktorja.

Arhivsko društvo Slovenije Aškerčevo nagrado in priznanje podeljuje od leta 2002 ob dnevu slovenskih arhivov, 20. oktobra, oziroma v tednu okoli tega datuma. Leta 2014 je nagrado za življenjsko delo prejela Marija Oblak Čarni, priznanje pa Jure Volčjak.