Svet 19.10.2016 5:30

Irvine Welsh pripravlja televizijsko priredbo romana Crime

London, 19. oktobra - Britanski pisatelj Irvine Welsh se je lotil televizijske priredbe svojega romana Crime. Zgodbo o detektivu iz Edinburgha Rayju Lennoxu, ki se zapija in uživa kokain ter se znajde v godlji med počitnicami na Floridi, mnogi razglašajo za najboljše pisateljevo delo po uspešnici Trainspotting, poroča britanski The Guardian.

Ray Lennox doživi živčni zlom po preiskovanju umora nekega otroka, k temu pa pripomorejo tudi njegove zasvojenosti in stres. Odloči se za počitnice v Miamiju z zaročenko Trudi. Kmalu potem, ko prispe na Florido, se znajde v nevarnem pedofilskem krogu, ki ga ščiti skorumpirana policija.

Zgodba je klasično potovanje od teme k svetlobi, ki je pozitivna, kljub kočljivi temi, ki jo obravnava, je menil Welsh. V televizijski adaptaciji bo v vlogi Rayja Lennoxa nastopil škotski igralec Dougray Scott.

Producent Tony Wood je povedal, da bodo televizijsko serijo povečini posneli na Floridi, vključeni pa bodo tudi izseki iz Lennoxove preiskave v Edinburghu. Ti bodo predstavljali kontrast med rajsko podobo ameriške zvezne države in - po pisanju Welsha - bednim in peklenskim angleškim mestom.

Wood je vznemirjen nad projektom. Dodal je, da Welsh pripravlja scenarij v sodelovanju z dolgoletnim sodelavcem Deanom Cavanaghom.

Romau Crime iz leta 2008 je nadaljevanje Welshevega dela Filth (1998). Po slednjem je bil pred tremi leti posnet istoimenski celovečerec, ki ga je režiral Jon S. Baird.