Svet 19.10.2016 6:00

V dunajski Albertini razstava barvnih lesorezov 19. stoletja

Dunaj, 19. oktobra - V dunajski galeriji Albertina bodo drevi odprli razstavo z naslovom Barvni lesorezi okrog leta 1900. Postavitev bo posvečena enemu najstarejših tiskarskih postopkov na svetu, ki je bil ponovno odkrit v poznem 19. stoletju. Razstava stotih izbranih del iz galerijske zbirke bo med drugim osvetlila tudi doslej manj znano poglavje dunajske secesije.

Predstavniki dunajske secesije, kot so Carl Moll, Emil Orlik, Koloman Moser, so namreč na novo odkrili ta tiskarski postopek. S poudarjanjem obrisnih linij, stiliziranjem motivov in igro z barvnimi kontrasti so ustvarili nov oblikovni ideal secesijskega sloga.

Vsakemu posameznemu umetniku je na razstavi namenjen poseben prostor. Tako je Ludwig Heinrich Jungnickel predstavljen z barvnimi lesorezi eksotičnih živali, Josef Stoitzner tematizira pokrajino, Moser se v svojih lesorezih osredotoča na vtise s potovanj, Franz von Zülow predstavlja kmečko življenje, Carl Anton Reichel pa ženske like.

Tehnika lesoreza, s katero so tiskali na papir, je bila na Kitajskem poznana že v četrtem stoletju. Okrog leta 1500 je lesorez z nemškim slikarjem Albrechtom Dürerjem doživel vrhunec v Evropi. Pomemben prispevek k oblikovanju barvnega lesoreza so imeli Dürerjevi sodobniki Lucas Cranach in Hans Burgkmair ter Ugo da Carpi v Italiji. Druge tehnike so kmalu izpodrinile lesorez, ki je dolgo časa služil le reprodukciji, dokler ga niso v 19. stoletju v Evropi ponovno začeli uporabljati kot vejo likovne umetnosti.

Razstava bo na ogled do 15. januarja, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj Eurocomm PR.