Svet 20.10.2016 6:00

Razstava del nemškega slikarja Max Beckmanna v New Yorku

New York, 20. oktobra - V newyorškem Metropolitanskem muzeju umetnosti so na ogled postavili razstavo del nemškega umetnika Maxa Beckmanna. Postavitev z naslovom Max Beckmann v New Yorku združuje 14 slik, ki jih je umetnik ustvaril v obdobju, ko je živel na Manhattnu, ter 25 njegovih del iz newyorških zbirk, ki so nastala med letoma 1920 in 1948.

Z razstavo po pisanju francoske tiskovne agencije AFP v muzeju obeležujejo umetnikovo povezavo z mestom, v katerem se je Beckmann (1884-1950) ustalil septembra 1949 in kjer je preživel zadnje mesece svojega življenja.

Decembra 1950 se je iz svojega doma odpravil v Metropolitanski muzej umetnosti, da bi si ogledal svoj Avtoportret v modrem suknjiču, ki je bil tedaj razstavljen v muzeju. Vendar do muzeja ni prišel, le nekaj korakov stran od Centralnega parka se je zgrudil zaradi srčnega napada in umrl. Star je bil 66 let.

Beckmann se je rodil v Leipzigu. Študiral je v Weimarju, od leta 1904 je bil svobodni umetnik v Berlinu. Med 1. svetovno vojno je služil v saniteti nemške vojske in doživel živčni zlom. Leta 1937 so nacisti njegove slike označili za "izrojeno umetnost" in jih odstranili iz muzejev. Emigriral je v Amsterdam in nato v ZDA.

Preden so nacisti njegove slike označili za "izrojeno umetnost", je Beckmann užival priznanje v domovini. Najvidnejši trgovci z umetninami so njegova dela prodajali zasebnim zbirateljem. Ko je prišel v New York, je mesto, ki se je tedaj razvijalo v pomemben umetnostni center, opisal kot "predvojni Berlin, multipliciran in stokraten".

V New Yorku so ga sicer, zahvaljujoč berlinskima trgovcema z umetninami, ki sta njegova dela prodajala zbirateljem v New Yorku, poznali že dve desetletji prej, preden je prišel tja živet.

Kot predstavnik ekspresionizma je Beckmann odkrito in dramatično slikal človekovo ogroženost v vsakdanjem življenju in nevarnost nebrzdanega nasilja. Značilnost njegovih slik je črna obroba posameznih groteskno zmaličenih likovnih elementov in tesnobno vzdušje. Veliko se je ukvarjal z avtoportretom, ki mu je služil kot sredstvo samorefleksije.

Razstava v Metropolitanskem muzeju umetnosti bo na ogled do februarja, še piše AFP.