Slovenija 20.10.2016 10:36

Nevladniki pri Jankoviću o reševanju KUD France Prešeren in pomenu samoniklih prizorišč

Ljubljana, 20. oktobra - Predstavnika Ustanove Pohorski bataljon, tajnik KUD France Prešeren Želko Pelicon in predsednik društva Luka Korenčič so se v sredo sestali z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Osrednja tema srečanja je bil predlog sanacije trnovskega društva v smeri, da bi prostore na Karunovi ulici 14 preoblikovali v Muzej samoniklih prizorišč.

Ljubljana. KUD France Prešeren. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
KUD France Prešeren.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Predstavnik Ustanove Pohorski bataljon Marko Brecelj je na sestanku uvodoma predstavil predlog. Muzej samoniklih prizorišč bi "služil mestu in državi na poljih kultura, sociala, mladina in medgeneracijsko sožitno bivanje", je zapisano v predlogu, katerega sopodpisnik je Peter Tomaž Dobrila.

V Ustanovi Pohorski bataljon zagovarjajo stališče, da so slovenska samonikla prizorišča - mladinski, kulturni, socialni in medgeneracijski centri - "človeško, kulturno in zgodovinsko spregledano bogastvo".

"Nosilni delovni hrbti samoniklih prizorišč bi radi s svojimi arhivi in z dejavnostmi prispevali k vzpostavitvi razglasne točke in digitalnega ogledišča samoniklih. Naš cilj je tak splet dejavnosti v prostorih KUD, ki bi zbiral vse generacije in še naprej uresničeval 'preživeli' način druženja brez mobi digi povodcev," piše v nameri.

V predlogu je poudarjeno, da si želijo pobudniki "nevladniško vodenje spleta dejavnosti muzeja", ne pa kandidiranja nevladnih za pridobivanje večletnih koncesij. Poleg na občini bodo pobudo predstavili še ministrstvom za gospodarstvo, delo, izobraževanje in kulturo. "Potrebujemo pomoč pri vzpostavljanju nespregledljivo zanimivega ogledišča arhiva in info točke ter prizorišča načinov ustvarjalnega sobivanja radodarnih," še pozivajo pobudniki.

Po podatkih ustanove deluje v Sloveniji "verjetno najvišje število samoniklih prizorišč v Evropi". Tako je del načrta tudi črpanje evropskih sredstev, kar je na sestanku predstavil Dobrila. Nevladniki so bili pripravljeni podati še več informaciji o samoniklih prizoriščih v Sloveniji in njihovi zgodovini, ker se jim zdi pravilno razumevanje tematike, ključno za njeno reševanje.

Pelicon je za STA povedal, da je na koncu srečanja skušal preveriti, ali bi na Molu podprli idejo o Muzeju samoniklih prizorišč, če bodo na ostalih štirih ministrstvih, na katera se bodo obrnili, za. Župan je po Peliconovih besedah dejal, da nimajo nič proti, če bodo zadevo uspeli izpeljati. V KUD imajo sicer v rokavu še dve iniciativi za njegovo oživljanje, ki pa so jih na srečanju uspeli zgolj omeniti.

Tajnik KUD France Prešeren je povzel, da je Janković na sestanku omenil, da so na občini s kudovci želeli najti rešitev za njihovo stanje že leta 2013. Po besedah Pelicona je župan poudaril, da je bil tedanji predlog prav tako namenjen ljudem, da bi bili ti vsaj delno poplačani za svoje napore.

Pelicon je iz tega razbral, da tedanja ponudba še velja, hkrati pa so na občini pripravljeni nepremičnino društva kupiti tudi na javni dražbi. Janković je na srečanju povedal, da bo, ne glede na razplet, na Karunovi ulici 14 še naprej domovala kultura.