Slovenija 27.8.2018 6:00

Kongresni trg bo okupiral restavrirani film Na svoji zemlji

Ljubljana, 27. avgusta - Na Kongresnem trgu bodo ob 21. uri prikazali digitalizirano in restavrirano različico filma Na svoji zemlji režiserja Franceta Štiglica. Slavnostna projekcija je posvečena Štefki Drolc, ki je v njem zaigrala, s tem pa bo prvi slovenski zvočni celovečerni igrani film ob 70-letnici njegovega nastanka odprl Letni kino na Kongresnem trgu.

Ljubljana. Kongresni trg, sprehajalci, prebivalci, mesto. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kongresni trg, sprehajalci, prebivalci, mesto.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Štiglic je film posnel kmalu po drugi svetovni vojni večinoma na Primorskem. Scenarij je po noveli Očka Orel prispeval Ciril Kosmač, glasbo je podpisal Marijan Kozina, fotografijo in montažo pa Ivan Marinček.

Zgodba je postavljena na Primorsko v zadnji dve leti osvobodilnega boja. Govori o prebivalcih tipične primorske vasi, ki so najprej trpeli italijansko in nato še nemško okupacijo. Odpor je zanje priložnost, da se osvobodijo tuje nadvlade. Film je hkrati vojni film o partizanskem boju in tudi film, ki pokaže vas in njene prebivalce, ki so ta boj enotno podpirali.

V njem so nastopili naturščiki in slovenski gledališki igralci, za katere je to bil prvi nastop na filmu. Poleg Štefke Drolc so zaigrali Aleksander Valič, Stane Sever, Majda Potokar, Oskar Kjuder, Jože Gale in drugi. Leta 1949 je bil Na svoji zemlji kot prvi slovenski oziroma jugoslovanski film predstavljen v tekmovalnem programu filmskega festivala v Cannesu.

Slovenski filmski center in mestni kino Kinodvor kot organizator Letnega kina na Kongresnem trgu sta slavnostno projekcijo restavrirane različice posvetila nedavno preminuli Štefki Drolc. Častno pokroviteljstvo je prevzel predsednik republike Borut Pahor, projekcije pa se bodo predvidoma udeležili tudi štirje ustvarjalci: igralec Andrej Kurent, asistent snemalca Ivo Belec, ki je v filmu tudi nastopil, scenograf Tone Mlakar in direktor fotografije Marinček.

V naslednjih treh večerih bo Letni kino na Kongresnem trgu prikazal še filma 2001: Odiseja v vesolju Stanleyja Kubricka in Poletje z Moniko Ingmarja Bergmana ter koncertni film Monterey Pop D. A. Pennebakerja, so sporočili iz mestnega kina.

Z Letnim kinom na Kongresnem trgu se Kinodvor že peto leto zapored postavlja ob bok primerljivim projektom v evropskih mestih Locarnu, Dunaju, Parizu, Londonu in Bologni.