Svet 21.10.2016 5:00

Rimski cesar Neron se bo poleti v muzikalu vrnil v Rim

Rim, 21. oktobra - Rimski cesar Neron se bo poleti v muzikalu vrnil v Rim. Za 1. junij je namreč napovedana premiera rock muzikala Divo Nerone, ki ga bodo uprizorili na Rimskem forumu. V muzikalu, ki bo v italijanščini in angleščini, bo nastopalo 26 akrobatskih plesalcev in 12 pevcev. Na odru bodo pripovedovali zgodbo zadnjih 14 let Neronovega življenja.

Pri muzikalu po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa sodelujeta z oskarjem nagrajeni italijanski scenograf Dante Ferreti in kantavtor Franco Migliacci. Režijo ima v rokah Gino Landi, sodelujejo pa še scenografka Francesca Lo Schiavo, kostumografka Gabriella Pescucci in v Argentini rojeni italijanski skladatelj Luis Bacalov.

Muzikal bodo postavili na 36 metrov dolg oder na platoju Vigna Barberini na Palatinskem griču, nedaleč od znamenite Neronove vile Domus aurea. Vilo je dal Neron zgraditi kmalu po velikem požaru v Rimu leta 64. Leta 2005 so jo zaprli za javnost, saj je odpadel del ometa in je bila nevarna za obiskovalce. Ponovno so jo odprli junija 1999.

Znana je Neronova izjava po tem, ko je bil Domus aurea, ki se je razprostiral na 50 hektarih, dokončan, da zdaj končno prebiva kot človek.

Neron se je rodil v Anciju kot sin Agripine mlajše in njenega prvega moža Gneja Domicija Ahenobarba. Med drugimi ga je vzgajal Seneka. S pomočjo spletk ambiciozne matere in pretoriancev je leta 54 postal cesar.

S svetovalcema Seneko in pretorijanskim perfektom Burom je na začetku vladal razumno, toda že leta 55 je dal pogubiti polbrata Britanika, leta 59 pa tudi mater. Nato je umoril ženo Oktavijo, da bi se lahko poročil s Popoejo Sabino, a je pozneje ubil še njo.

Ni dokazano, da je povzročil uničujoč požar v Rimu, toda izkoristil ga je za preganjanje kristjanov, katerega žrtvi sta bili tudi Peter in Pavel. Po uporih v mnogih rimskih provincah ga je senat razglasil za sovražnika rimskega naroda. Naredil je samomor.