Svet 21.10.2016 5:30

V mestu Jeriho bodo restavrirali več kot 800 kvadratnih metrov velik mozaik

Jeruzalem, 21. oktobra - V mestu Jeriho na Zahodnem bregu nameravajo restavrirati mozaična tla, ki se nahajajo v ruševinah nekdanje palače. Kar 825 kvadratnih metrov obsegajoč mozaik iz 8. stoletju so po dveh desetletjih, ko je bil zaščiten pod plastjo peska, za začetek očistili. Restavratorska dela naj bi bila končana do leta 2018.

"Mozaik je pričevanje o naši zgodovinski prisotnosti na tem območju in eden najpomembnejših stebrov naše zgodovine," besede palestinske ministrice za turizem Rule Maaja povzema nemška tiskovna agencija dpa. Mesto Jeriho, ki leži v bližini Mrtvega morja, se omenja že v Svetem pismu.

Kot je še povedala ministrica, vzorec mozaičnih tal tvori 38 preprog, v njem je najti več kot 20 različnih barv. Površina mozaika zavzema površino dveh košarkaških igrišč.

Mozaična tla so nekdaj krasila prostor kopališča v palači, ki se je porušila ob potresu. Restavratorski postopek naj bi stekel v treh tednih, ko bo končan, bodo mozaike odprli za javnost. Projekt bo stal okoli enajst milijonov evrov in bo financiran z Japonske, še piše dpa.