Svet 22.10.2016 5:30

V Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu razstava Lele B. Njatin

Zagreb, 22. oktobra - V zagrebškem Muzeju sodobne umetnosti bodo odprli razstavo slovenske pisateljice in vizualne umetnice Lele B. Njatin Subverzivno telo/Konceptualna dela 1977-2015. Kot so zapisali, bodo prvič predstavljena konceptualna dela umetnice, katere doprinos v obdobju neoavantgard na alternativni umetniški sceni druge polovice 70. in 80. let je manj poznan.

Lela B. Njatin je bila soustvarjalka pomembnih subkulturnih dogajanj tega časa na likovni, glasbeni in gledališki sceni v Ljubljani, kjer je sodelovala v prvih aktivnostih skupin Laibach in Borghesia ter Gledališča Sester Scipion Nasice.

V obdobju socializma je dekonstruirala družbeni in politični pojem telesa z uporabo strategij konceptualne subverzije, ironiziranjem in namernim pretiravanjem. Kot zelo mlada se je opredelila za ženski, feministični in umetniški aktivizem, ki so ga v tistem času na jugoslovanski umetniški sceni začenjale umetnice, kot so Marina Abramović, Sanja Iveković in Katalin Ladik. Razstava je še ena potrditev močne neoavantgardne umetniške scene v Jugoslaviji v 70. in 80. letih minulega stoletja, so še zapisali v muzeju.

Lela B. Njatin, rojena leta 1963, od leta 2010 ustvarja interdisciplinarne projekte, instalacije, performanse, participatorno umetnost, anti-spomenike in likovna dela. Njena prva samostojna razstava je bila Nisem hotel videti, a uvidel sem v Galeriji Vžigalica leta 2013. Je avtorica več literarnih del, med drugim Nestrpnost (1988), Velikanovo srce (1996), Zakaj je babica jezna (2011).