Slovenija 23.10.2016 0:30

Ob zaključku Borštnikovega srečanja prstan za Dareta Valiča

Maribor, 23. oktobra - S podelitvijo nagrad se bo drevi v Mariboru sklenil 51. festival Borštnikovo srečanje. Osrednjo nagrado, Borštnikov prstan igralcu za življenjsko delo, bodo podelili dolgoletnemu članu igralskega ansambla ljubljanske Drame Daretu Valiču.

Maribor, SNG Maribor. Igralec Dare Valič. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor, SNG Maribor.
Igralec Dare Valič.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Maribor, SNG Maribor. Borštnikov prstan. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor, SNG Maribor.
Borštnikov prstan.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Dare Valič je po navedbah žirije za podelitev Borštnikovega prstana "nedvomno velika igralska osebnost, ki sveta slovenskega gledališča ni obogatil samo s fascinantnim nizom prepoznavnih karakternih vlog, temveč s svojim značajem kot takim, z edinstvenim igralskim obrazom, ki se je že neizbrisno zapisal v naš spomin".

Na zaključni prireditvi v dvorani SNG Maribor bodo podelili tudi nagrade za najboljšo predstavo, režijo, igralske in druge umetniške dosežke.

Nagrajence bo med 11 predstavami minule sezone po izboru selektorice Petre Vidali izbrala strokovna žirija, ki jo sestavljajo dramaturginja Zala Dobovšek, dekan ljubljanske AGRFT Tomaž Gubenšek, režiserka Nina Šorak ter gosta iz tujine - intendant Residenztheatra iz Münchna Martin Kušej in hrvaški dramatik in dramaturg Ivor Martinić.

Sklepno prireditev bodo ob spremljavi benda To beat or not to beat vodile in povezovale mlade igralke Lena Hribar, Sara Dirnbek in Miranda Trnjanin. Prireditev bo neposredno prenašala TV Slovenija, pod režijo se podpisuje Barbara Zemljič, glasbo pa je napisal Laren Polič Zdravič.

Poleg tekmovalnih predstav je bilo na programu letošnjega Borštnikovega srečanja še šest slovenskih gledaliških uprizoritev, v sklopu mednarodnega programa pa pet predstav iz Švedske, Poljske, Hrvaške in Nemčije.

V fokusu so se letos posvetili švedski dramatiki in gledališču. V okviru programa showcase so gostili doslej največje število tujih kritikov, festivalskih programerjev in novinarjev, ki so imeli priložnost spoznavati slovensko gledališče.