Slovenija 21.10.2016 10:45

Muzej novejše zgodovine Slovenije dobitnik nagrade ICOM Slovenija

Piran, 21. oktobra - Muzej novejše zgodovine Slovenije je dobitnik nagrade slovenskega odbora Mednarodnega muzejskega sveta ICOM. Nagrado ICOM Slovenija za leto 2016 je prejel za eksperimentalni razstavni projekt EuroVision Lab. En predmet - mnogo vizij - evrovizij avtoric Kaje Širok in Urške Purg. Podelili so jo v četrtek na mednarodnem kongresu muzealcev v Piranu.

Razstava EuroVision Lab. En predmet - mnogo vizij - evrovizij je rezultat večmesečnega dela in daljšega ustvarjalnega procesa ter predstavlja model dinamične razstave, ki ponuja različne oblike komuniciranja. Z vodenimi ogledi, delavnicami za mlade, delavnicami za muzejske delavce, muzejskimi čajankami, hitrimi zmenki in oblikovanjem časovne kapsule sta avtorici skupaj s sodelavci ponudili dostopen, dosegljiv in razumljiv muzej širšemu krogu obiskovalcev.

Možnost neposredne udeležbe pri samem ustvarjanju razstave in izboru razstavljenih predmetov sledi novi težnji v muzeologiji, da naj tudi javnost sama odloča o tem, kaj hranijo in predstavljajo muzeji, piše v utemeljitvi nagrade.

Razstava je bila na ogled v Muzeju novejše zgodovine Slovenije od julija do decembra 2015, na njej so našteli več kot 5000 obiskovalcev. Del razstave s podnaslovom Muzeji kot kreativni laboratorij je gostoval tudi v sodelujočih slovenskih muzejih - Muzeju novejše zgodovine Celje, Goriškem muzeju in Posavskem muzeju Brežice.

Komisija je razstavi nagrado podelila zaradi mednarodnega medpartnerskega sodelovanja v okviru Evrope, interdisciplinarnega pristopa, mednarodne prepoznavnosti, sprožanj mednarodnega dialoga, inovativnosti, vzpodbujanja nove univerzalne odgovornosti za dediščino tudi med mladimi in neobiskovalci muzejev, prepoznavnost ICOM-ovih načel in vpliva na razvoj stroke v slovenskem prostoru, so sporočili iz muzeja.

Tridnevni kongres muzealcev poteka na temo Muzeji, dediščina in kulturna krajina. Na prvem mednarodnem kongresu slovenskih muzealcev poleg slovenskih muzejskih strokovnjakov sodelujejo gostje iz Italije in Hrvaške. Kongres se bo sklenil v soboto.