Slovenija 21.10.2016 13:06

Ministrstvo za kulturo bo gostilo razstavo o zgodovini Evrope z vidika gledališč

Ljubljana, 21. oktobra - V avli ministrstva za kulturo bodo v ponedeljek odprli potujočo razstavo Zgodovina Evrope - kot jo pripovedujejo gledališča. Zanjo je v sklopu projekta Evropske poti zgodovinskih gledališč moči združilo šest evropskih muzejev oziroma institucij, med njimi Slovenski gledališki inštitut. Na ogled je že bila v Varšavi, Koebenhavnu, Dunaju in Münchnu.

Ljubljana. Gledališče, dvorana, predstava. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Gledališče, dvorana, predstava.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Slovenska kustosinja razstave Tea Rogelj iz Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI) je povedala, da razstava "podaja zgodovino Evrope, kakor se odraža v repertoarjih in arhitekturni zasnovi evropskih gledališč".

Ob tem ne skuša slediti le kronologiji, temveč obiskovalca popelje skozi devet osrednjih tem - Sredozemska izkušnja, Verski vpliv, Spreminjajoča se družba - spreminjajoče se stavbe, Estetika in tehnologija, Narod, Gori!, Prečkanje meja, Vojna in Demokracija.

Tea Rogelj je na današnji novinarski konferenci poudarila, da so imeli kustosi iz šestih sodelujočih držav enakovredno vlogo pri predstavljanju držav skozi teme, Slovenija in Poljska pa sta vodilno zavzeli pri temi Narod. V njem so se namreč posvetili vlogi, ki jo je gledališče odigralo pri oblikovanju in ohranjanju narodne zavesti ter pri borbi za uveljavitev javne rabe domačega jezika. Večji narodi se s to težavo po večini niso soočali.

Kustosinja je spomnila, da so Poljaki svoje narodno gledališče dobili že leta 1765, a se je že leta 1795 znašlo v paradoksalnem položaju, ko je Poljska izgubila neodvisnost. Na Slovenskem pa so v drugi polovici 19. in na začetku 20. stoletja prav v gledališču bili kulturni boj med slovensko večino in vladajočo nemško manjšino.

Da se obiskovalci razstave lažje znajdejo, je vsaka tema označena s svojo barvo, dodatne informacije o razstavljenem gradivu pa si lahko preberejo na interaktivnih zaslonih.

Slovenija se v temi Verski vpliv predstavlja s Škofjeloškim pasijonom, pri temi Estetika in tehnologija je izpostavljena predstava v breztežnostnem prostoru Biometatronika/Biomehanika Noordung Živadinov/Župančič/Turšič iz leta 1999, pri Demokraciji pa so na ogled fotografije Toneta Stojka iz Protestivalov v letih 2012 in 2013.

Koordinator projekta Evropske poti zgodovinskih gledališč je Združenje zgodovinskih gledališč Evrope - Perspectiv, s katerim od leta 2012 sodeluje tudi SLOGI, ki pri tem ohranja svojo muzejsko vlogo. Direktorica SLOGI Mojca Jan Zoran je povedala, da so si za razstavo namenoma izbrali avlo ministrstva za kulturo, ki ni tipično muzejski ali galerijski prostor: "Izbira ministrstva je samoumevna, saj je to povezano s produkcijo oziroma z živim dogajanjem v polju kulture."

Državna sekretarka Damjana Pečnik je "barvito postavitev z raznoliko vsebino" pozdravila in dodala, da se na ministrstvu veselijo zunanjih obiskovalcev. Po njenih besedah razstava pokriva več segmentov kulture, od dejanske gledališke produkcije do ohranjanja kulturne dediščine, in osvešča o tem, kaj je gledališče pomenilo v posameznih zgodovinskih obdobjih.

Razstava bo na ministrstvu na ogled od 24. oktobra do 3. januarja 2017 in bo vključena v sklop dogodkov ob 3. decembru - veselemu dnevu kulture. Spremlja jo brezplačen katalog v slovenščini.

V muzejih iz Varšave, Koebenhavna, Dunaja in Münchna, ki sodelujejo pri projektu, je že bila na ogled, po ljubljanski postaji pa se seli še v London. Iz Velike Britanije je kot partner pri projektu sodeloval oddelek za gledališče in uprizoritve iz priznanega muzeja Victoria & Albert.