Svet 23.10.2016 5:00

V Londonu prihodnje leto retrospektiva finske avtorice Tove Jansson

London, 23. oktobra - V londonski Galeriji Dulwich bodo prihodnje leto odprli razstavo, posvečeno ustvarjanju Tove Jansson. Finska avtorica, ki jo najširša javnost pozna predvsem po muminih, bo predstavljena kot likovna umetnica. Med drugim bo na razstavi mogoče videti njene avtoportrete in krajine ter ustvarjanje za finsko satirično revijo Garm.

Ljubljana. Knjiga Tove Jansson. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjiga Tove Jansson.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Revija Garm je njena dela začela objavljati, ko je bilo Tove Jansson 15 let. Zanjo je ustvarila na stotine ilustracij in stripov, med njimi več kot 100 naslovnic. V času druge svetovne vojne je zanje ustvarila več karikatur Adolfa Hitlerja in drugih prepoznavnih nacistov.

Postavitev bo vključevala tudi na novo odkrita in doslej nekatalogizirana dela iz Britanskega arhiva stripov. Gre za stripe o mumimih, ki so jih našli v gori materiala iz arhiva časnika London Evening News, ki je več let v serijah objavljal njeno delo, piše spletni portal The Guardian.

Pisateljica in ilustratorka Tove Jansson (1914-2001) se je rodila v Helsinkih kot pripadnica švedske manjšine. Prvi mumin se je pojavil v reviji Garm leta 1943, prva knjiga o muminih pa je izšla leta 1945.

Pri risanju muminov se ji je kmalu pridružil brat Lars, s katerim sta izdala deset zvezkov stripov. Glavnino življenja je z življenjsko sopotnico živela v poletni hiški na otočku Pellinge, kjer so nastale vse knjige o muminih.

Danes sodijo mumini, ki spominjajo na pomanjšane nilske konje, z belimi krznenimi kožuščki ter velikim gobčkom in repom, ki ima na koncu čopek, v klasiko mladinske književnosti. Postali so celo veliko bolj slavni kot njihova avtorica, saj s denimo krasili finska letala in celo zapestno uro nekdanje finske predsednice Tarje Halonen, piše The Guardian.

Ime mumin sicer izvira iz družine Jansson. Stric je Tove Jansson pripovedoval o mumintrolu, ki živi v kuhinjski omari in mrzlo piha v ljudi, Tove pa si je tudi sama nadela ime Mumintrollet. Skandinavija je domovina trolov. Iz tega izročila izhajajo tudi mumini, le da jih je avtorica približala človeku oziroma bitju, ki si prizadeva biti dober in delati dobro.

Mumini so pametni, naivni, imajo bujno domišljijo in so zelo družabni. Glede na priljubljenost v Skandinaviji in na Japonskem so primerljivi z najbolj znanimi Disneyjevi junaki. Na Finskem so na otoku Kailo zgradili tematski park Moomin World.

Avtoričina nečakinja Sophia Jansson, kreativna direktorica podjetja, ki upravlja z mumini, je izrazila veselje, da bo londonska galerija v celoti predstavila delo Tove Jansson. Kot je povedala, bi Tove Jansson veliko pomenilo, da je, razen kot avtorica muminov, priznana tudi kot širše nadarjena umetnica. "Vse življenje je iskala ravnovesje med svojim slikarstvom in drugimi projekti, povezanimi s projekti," je še povedala.

Kurator razstave Sointu Fritze pa je povedal, da so zgodbe, ki jih pripovedujejo dela Tove Jansso, zelo relevantne tudi za današnjo Evropo. "Njen celotni opus temelji na sprejemanju različnosti," je povedal.

Razstava bo v Galeriji Dulwich na ogled od 25. oktobra 2017 do 28. januarja 2018.