Svet 23.10.2016 5:30

V Berlinski slikarski galeriji z razstavo o Boschevem vplivu

Berlin, 23. oktobra - V Slikarski galeriji bodo 11. novembra odprli razstavo Hieronymus Bosch in njegov svet podob v 16. in 17. stoletju. V središču postavitve, ki bo predstavila le dela iz zbirk galerije in Grafičnega kabineta, bo Boscheva tabelna slika Sv. Janez iz Patmosa. Ob njej bodo na ogled kopije, ki so jih po Boschevih delih ustvarili drugi slikarji.

Na razstavi, ki so jo zasnovali ob letošnji 500-letnici Boscheve smrti, bodo prestavljena tudi dela, ki so jih navdihnila Boscheva dela, piše na spletni strani Berlinskih državnih muzejev, pod okriljem katerih delujeta Slikarska galerija in Grafični kabinet.

Med štirimi kopijami, ki bodo vključene v razstavo, na spletni strani izpostavljajo monumentalno Poslednjo sodbo, ki jo je po Boschevem delu, ki ga danes hranijo na Akademiji lepih umetnosti na Dunaju, naslikal Lucas Cranach starejši. Prvič po 150 letih bo javnost imela priložnost videti tudi pravkar restavrirano manjšo verzijo Boschevega znamenitega triptiha Skušnjave sv. Antona, ki ga sicer hranijo v Lizboni.

Da je fantastični svet Hieronymusa Boscha navdihoval nizozemske umetnike tudi še v 17. stoletju, pa bodo pričale slike Adriaena Brouwerja, Davida Teniersa mlajšega in Fransa Franckena mlajšega.

Kot še piše na spletni strani muzejev, grafični kabinet hrani več kot polovico vseh še ohranjenih Boschevih risb, ki veljajo za vrhunec nizozemske risarske umetnosti 15. stoletja. Med njimi izpostavljajo risbo z naslovom Polje ima oči, gozd ima ušesa, ki velja za mojstrovino. Kot so zapisali, Boscheve risbe pričajo o virtuozu, ki je znal svoje vizije na intuitiven in skicozen način z le nekaj potezami s peresom prenesti na papir.

Na razstavi bodo predstavljene vse Boscheve risbe, ki jih hranijo v Berlinu. Zaradi občutljivosti gradiva jih bodo na vsake toliko časa zamenjali. Ob njih bodo na ogled risbe in grafike umetnikov iz njegovega kroga, pa tudi naslednikov in umetnikov, ki so pri njem našli navdih. Med drugim bodo zastopani Alart du Hameel, Pieter Bruegel in James Ensor.

Bosch (1450-1516) je bil slikar vizionar trdne katoliške vere, po osnovni naravnanosti pesimist in umetnik, ki je z veliko domišljijo upodobil neizprosno versko moralo svojega časa. Njegove alegorije so polne demonov, fantastičnih bitij, grozovitih prizorov iz pekla, strašnih kazni in trpljenja za grehe.

Kljub vsej fantastiki svojih figur in prizorov pa je podrobnosti obdelal mojstrsko realistično. Uporabil je revolucionarno kompozicijo, saj se je odpovedal tradicionalnim shemam, in jo brez formalnih pomislekov podredil dramatični izpovedi. S svojim delom je močno vplival na Pietra Bruegla in na mnoge generacije slikarjev, vse do nadrealistov in Salvadorja Dalija.

Razstava v Berlinu bo na ogled do 19. februarja.