Svet 24.10.2016 5:30

Izšel grafični roman o terorističnemu napadu v pariškem Bataclanu

Pariz, 24. oktobra - V Franciji, Belgiji in Švici je izšel grafični roman Mon Bataclan (Moj Bataclan), v katerem je avtor Fred Dewilde predstavil dogajanje med terorističnim napadom v pariški koncertni dvorani Bataclan. Privrženci Islamske države so 13. novembra lani med koncertom Eagles of Death Metal ubili 90 ljudi. Dewilde je eden od preživelih.

Francija, Pariz. Francoski policist pred dvorano Bataclan, kjer je bilo v terorističnih napadih novembra 2015 največ žrtev med civilisti. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Pariz.
Francoski policist pred dvorano Bataclan, kjer je bilo v terorističnih napadih novembra 2015 največ žrtev med civilisti.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Ena od scen v grafičnemu romanu prikazuje, kako Fred in Elisa ležita na tleh Bataclana, prekrita s krvjo. Dewilde je zapisal, da so bili obiskovalci koncerta Eagles of Death Metal med pokolom samo masa živih, ranjenih in mrtvih, zgolj prestrašena množica, ki je kričala od groze.

V nekem trenutku se je zavedel, da leži na tleh dvorane ob truplu. Bil je preživeli med mrtveci. Ob njem je bila tudi ranjena mlada ženska Elisa, ki bi po besedah avtorja lahko bila njegova hčer. Šepetaje sta se skušala tolažiti. Vedela sta, da ne smeta kričati, kajti s tem bi se izdala in si podpisala smrtno obsodbo. "Izolirala sva se od vse groze in ustvarila svoj mehurček humanosti," je zapisal.

Avtor grafičnega romana ni utrpel fizičnih poškodb, a navaja, da so njegovi spomini prežeti z nerazumevanjem krutosti, ki ji je bil priča, je pisala francoska tiskovna agencija AFP.

Dewilde (50) se je odločil, da bo zgodbo podal v črno-beli tehniki, teroriste pa je upodobil kot okostnjake, z mrtvaško belimi obrazi. Delo vključuje tudi 22 strani pričevanj preživelih. V drugem delu grafičnega romana se avtor sprašuje o tem, kako po dogodku zaživeti znova. Njemu je bila pri prebolevanju travme v veliko pomoč družina.

Delo na romanu je bilo za Dewildea neke vrste katarza. Ljudi poziva, naj zaradi s terorizmom povezanih dogodkov ne obsojajo vseh muslimanov: "Sovražnik nima barve in ni pripadnik določene religije. Sovražnik je fanatizem, je norost, ki vodi v vojne."

Koncertno dvorano Bataclan so islamski skrajneži napadli sočasno z nekaterimi bari in kavarnami v francoski prestolnici ter stadionom. V napadih so ubili 130 ljudi.

Bataclan bodo z nizom koncertov ponovno odprli novembra, ob prvi obletnici tragičnega dogodka.