Slovenija 25.10.2016 9:08

V Cankarjem domu drevi prvo v ciklu predavanj o mandalah

Ljubljana, 25. oktobra - V Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma bodo drevi gostili etnologa Zmaga Šmitka s predavanjem, v katerem bo spregovoril o svoji monografiji Mandale, trajni vrtovi razsvetljenja. To bo prvo predavanje v okviru cikla Mandale - gibalo kulture, ki mu bosta novembra sledili še dve. Predavala bosta filozof Marko Uršič in psihoanalitik Tine Papič.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Knjiga Mandale, tajni vrtovi razsvetljenja je obsežna, integralna in obenem reprezentativna študija oblike, strukture, pomena in vloge mandal v vodilnih azijskih kulturah. Kot taka predstavlja izjemen prispevek avtorja ter slovenske etnologije k predstavljanju in razumevanju azijskih kultur, zlasti njihovega oblikovnega osrčja, piše na spletni strani Cankarjevega doma.

Monografija, ki prinaša celo vrsto pri nas neznanih ali slabo poznanih dejstev, bo služila kot učno gradivo pri študiju neevropskih kultur, zanimiva pa bo tudi za bralce, ki jih zanimajo azijske kulture, zlasti njihova duhovna podstat.

Knjiga o mandalah je priznanje Indiji in prispevku njene kulture v širšem prostoru srednje, jugovzhodne in vzhodne Azije. Govori o pustolovščini zrelega budizma, za katerega je mogoče reči, da je "izumil Azijo" s tem, ko ji je dal svoj edinstveni navdih. Ker je dovoljeval različne poti do spoznanja človeške biti in je bil sposoben asimilirati lokalne tradicije, je s tem omogočil tudi nastanek svojih regionalnih in nacionalnih različic.

Princip mandale izhaja iz prvobitne človeške potrebe po prostorski orientaciji, po klasifikaciji in hierarhičnem razvrščanju ter po magičnem obvladovanju kaotičnega okolja. Obenem mandale v sebi skrivajo kreativni naboj, ki ga je dodal budizem s svojim ezoteričnim pojmovanjem praznine.

S to ideologijo in spremljajočimi tehnikami duhovne discipline so prinesle svojim poznavalcem nekaj najbolj pronicljivih in daljnosežnih izkušenj o t.i. naravi stvari. Pokazale so, kako produktivna je praznina, če je resnično doživljena. Te izkušnje so azijske kulture in jim vtisnile trajen pečat, so zapisali v Cankarjevem domu, kjer cikel predavanj pripravljajo v sodelovanju z založbo Beletrina, kjer je monografija izšla.

Čez mesec dni oziroma 22. novembra bo o mandalah spregovoril filozof Marko Uršič, ki je predavanje naslovil Geometrijski liki kot simbolne forme: krogi, kvadrati, mandale. V ponedeljek 28. novembra pa bo v mandale v luči jungovske psihologije predstavil jungovski psihoanalitik Tine Papić.