Svet 26.10.2016 5:00

Muzej sodobne umetnosti Hamburger Bahnhof v Berlinu obeležuje 20-letnico

Berlin, 26. oktobra - V muzeju sodobne umetnosti Hamburger Bahnhof, ki deluje pod okriljem Nacionalne galerije, bodo v novembru obeležili 20-letnico delovanja. Poslopje iz prve polovice 19. stoletja, kamor so nekdaj vozili vlaki, je danes prava Meka za ljubitelje sodobne umetnosti. Jubilej bodo 5. in 6. novembra obeležili z dnevoma odprtih vrat.

Ljubljana. Stol, stanje, sodobna umetnost. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Stol, stanje, sodobna umetnost.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je ob pripravah na obeleževanje jubileja povedal direktor Nacionalne galerije Udo Kittlemann, se je muzej Hamburger Bahnhof od odprtja 1. novembra 1996 razvil v mednarodno pomembno razstavišče sodobne umetnosti. Tudi v prihodnje po njegovih besedah v muzeju načrtujejo razstave, ki bodo prestopale meje razstavnih formatov, značilnih za predstavljanje umetnosti 20. in 21. stoletja.

Med drugim so s svojimi deli v zbirki muzeja zastopani umetniki Anselm Kiefer, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Cy Twombly, John Cage, Rebecca Horn, Gerhard Richter, Sigmar Polke in Imi Knoebel. V zahodnem krilu muzeja se nahaja tudi večji sklop del Josepha Beuysa.

Muzej Hamburger Bahnhof je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa z okoli 13.000 kvadratnimi metri razstavnih površin največja hiša berlinske Nacionalne galerije. Leta 1846 odprto poslopje je bilo izvorno končna postaja na progi Hamburg - Berlin. Vendar so postajo že leta 1884 zaprli za promet, od leta 1904 jo uporabljajo kot razstavišče.

Poslopje je bilo močno poškodovano v drugi svetovni vojni, v času razdeljene Nemčije je bilo prazno, ob 750-letnici mesta pa so v njem leta 1987 prvič ponovno pripravili razstavo. Po prenovi so v poslopju leta 1996 z razstavo del iz zbirke Marx odprli muzej sodobne umetnosti.

Ko je podjetnik Friedrich Christian Flick leta 2004 muzeju dal trajno na posodo svojo obsežno zbirko, so prostore muzeja razširili na sosednjo Rieckhalle. Flick je pozneje muzeju podaril več kot 250 od skupaj 1500 del iz svoje zbirke.