Slovenija 27.10.2016 7:00

V SNG Opera in balet Ljubljana drevi premiera baleta Romeo in Julija

Ljubljana, 27. oktobra - V SNG Opera in balet Ljubljana bo drevi premiera baleta Romeo in Julija. Ljubezensko zgodbo po Shakespearovi dramski predlogi o ljubimcih iz Verone je pred 80 leti na baletni oder prenesel skladatelj Sergej Prokofjev. Koreograf predstave je Youri Vamos, ki je v Ljubljani Romea in Julijo na oder prvič postavil že pred desetletjem.

Ljubljana. Logotip SNG Opera in balet Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Logotip SNG Opera in balet Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Svojo vizijo baleta je Vamos postavil v italijansko mestece v 30. leta minulega stoletja, v čas njegovega nastanka. Klasični balet je združil s sodobnimi trendi ter ustvaril balet globokih čustev in prestižnega plesnega prelivanja, so o predstavi zapisali v ljubljanski opernobaletni hiši.

Kot je na novinarski konferenci povedala umetniška vodja baleta Sanja Nešković Peršin, so v Romeu in Juliji, ki je del železnega baletnega repertoarja, tokrat dali priložnost mladim plesalcem. Sestavili so tri zasedbe. V prvi v naslovnih vlogah plešeta Lukas Zuschlag in Ana Klašnja, ki sta v naslovnih vlogah Romea in Julije plesala že pred desetletjem in bosta nastopila tudi na drevišnji premieri.

V drugih dveh zasedbah plešejo mladi plesalci. Ker je v Vamosevi koreografiji velik poudarek na karakterizaciji likov, so bili ti po besedah Sanje Nešković Peršin postavljeni pred velik izziv. Romea in Julijo poleg tega v ljubljanski opernobaletni hiši na oder postavljajo v letu, ko obeležujemo 400-letnico smrti William Shakespeara.