Slovenija 27.10.2016 8:22

Mednarodni kritiški simpozij o spreminjajoči se kritikovi odgovornosti

Ljubljana, 27. oktobra - V Cankarjevem domu in Trubarjevi hiši literature bo danes in v petek potekal 3. mednarodni kritiški simpozij Umetnost kritike. Domači in tuji gosti bodo na njem preizpraševali delo literarnih kritikov, njihovo vlogo in odgovornost do bralcev in družbe ter položaj v času novih medijev, blogov in množičnega komentiranja uporabnikov.

Posvet organizirajo LUD Literatura, Društvo slovenskih literarnih kritikov, Javna agencija za knjigo RS, Cankarjev dom in Mestna knjižnica Ljubljana. Po njihovih napovedih bo z uveljavljenimi gosti iz Slovenije in tujine odgovarjal na aktualna vprašanja, povezana z literarno kritiko, in gradil mostove med slovenskimi in tujimi literarnimi kritiki ter uredniki.

Gosti iz Avstrije, Češke, Hrvaške, Nemčije in Slovenije bodo predstavili svoje referate in nastopili na kritiških omizjih, na katerih bodo vzpostavili dialog o aktualnih kritiških problemih ter vlogi literarne kritike danes.

Simpozij se bo posvetil vprašanjem, kot so: ali je kritikovo delo s prebrano knjigo in napisano kritiko res že zaključeno; ali je njegov družbeno-kulturni diskurz zamejen zgolj s številom znakov, ki ga določa naročnik; kako odnos z recenziranim tekstom in njegovim avtorjem, z zakonitostmi medija in njegovim urednikom in, ne nazadnje, z bralcem in skupnim družbeno-zgodovinskim trenutkom določa polje kritikove odgovornosti.

Nadalje bo skušal odgovoriti, kako se kritikova odgovornost spreminja v času novih medijev, blogov in množičnega komentiranja uporabnikov ter ali kritik, tesno vpet v svoje jezikovno in kulturno polje, sploh lahko vstopa v mednarodni družbeno-kulturni dialog.

"Je kritikova odgovornost v tem, da se zoperstavlja pojmovanju posredovanih resničnosti - tudi literarnih - kot vnaprejšnjega predizbora veljavnih opcij ali pa je njegova odgovornost, nasprotno, predvsem v prepoznavanju in afirmativnem prilagajanju izbrani bralski skupini oziroma medijski platformi? Če je splošno stanje v kulturi takšno, da se v prid hitre potrošnje in tržne uspešnosti izogibamo resnejši refleksiji, kako naj ga kritik potemtakem poskuša, tudi s prevpraševanjem lastne pozicije, spremeniti," je še eno od vprašanj, ki so ga v vabilu na simpozij izpostavili organizatorji.

Iz tujine bodo svoje referate predstavili Dinko Kreho iz Hrvaške, Olga Pek iz Češke, Daniela Strigl iz Avstrije in Insa Wilke iz Nemčije, iz Slovenije Ignacija J. Fridl, Iva Kosmos, Aljaž Krivec in Tadej Meserko. Na enem od treh kritiških omizij pa bosta kot gosta sodelovala Aljoša Harlamov in Taja Topolovec.