Svet 27.10.2016 5:00

V galeriji Uffizi v Firencah razstava risb predstavnikov beneške šole

Firence, 27. oktobra - V galeriji Uffizi v Firencah so na ogled postavili razstavo risb predstavnikov beneške šole od 16. do 18. stoletja. Postavitev z naslovom Zmaga barve nad linijo združuje 48 risb iz zbirk galerije Uffizi in muzeja Ashmolean v Oxfordu. Na ogled bo do 15. januarja.

Razstava po pisanju italijanske tiskovne agencija Ansa tematizira za beneške slikarje značilno uporabo barve na eni strani in tradicijo risbe, ki je bila značilna za toskansko slikarstvo okoli leta 1500, na drugi strani. To značilnost je 16. stoletju v svojem delu Tizianovo življenje opisal tudi italijanski umetnik in umetnostni zgodovinar Giorgio Vasari.

Razstavljene risbe prikazujejo, kako so beneški umetniki in umetniki, na katere je vplivalo beneško slikarstvo, uporabljali zelo pestro paleto risarskih tehnik ter ves čas ostajali v dialogu z risarsko tradicijo osrednje Italije, ne da bi se pri tem odrekli svoji ideji o premoči barve nad linijo.

Poleg risb Tiziana in Canaletta je na razstavi mogoče videti risbe umetnikov, kot so bili Paolo Veronese, Tintoretto, Giambattista Piazzetta, Il Pordenone in Vittore Carpaccio.