Slovenija 27.10.2016 13:32

V Mestnem muzeju Ljubljana razstava o ljubljanski industriji

Ljubljana, 27. oktobra - V Mestnem muzeju Ljubljana bodo drevi odprli razstavo Nova doba prihaja! Industrija - delo - kapital, ki spremlja razmerja med industrijo, delom in kapitalom od začetkov industrijske revolucije v začetku 19. stoletja do danes. Več kot 600 predmetov, ki pričajo o industrijski zgodovini Ljubljane, bo marsikateremu gledalcu vzbudilo tudi nostalgijo.

Razstava, ki po besedah direktorja Muzeja in galerij Ljubljana Blaža Peršina gledalca nagovarja na več ravneh, prikazuje, kako so se nekoč v Ljubljani spoprijemali z novimi industrijami. Postavitev ponuja izkušnjo potovanja skozi čas in različne prostore ter v času digitalne dobe postavlja predvsem vprašanje socialnega kapitala, ki nam ga danes po Peršinovem mnenju najbolj primanjkuje.

Avtor razstave Blaž Vurnik je na novinarski konferenci povedal, da so si naslov za razstavo sposodili pri pesniku Srečku Kosovelu, ki je v enem od svojih konsov leta 1926 zapisal svojo vizijo nove dobe za vse ljudi, tako za delavca kot poeta.

Postavitev uvaja zgodba Cukrarne, kjer so prvi uporabljali parni stroj, v nadaljevanju pa so prikazani nosilci kapitala - podjetniki, ki so svojim vizionarstvom omogočili, da se je ljubljanska zgodba o industriji sploh začela. Predstavljen je tudi sloj t.i. industrijski proletariat, v zadnjem delu pa je mogoče prisluhniti devetim zgodbam različnih posameznikom, od delavcem do direktorjev, ki povezujejo začetke industrializacije s sodobnostjo, je povedal Vurnik.

Obiskovalec si lahko na razstavi ogleda vrsto predmetov in dokumentov, od računov, ki so jih izdajale prve ljubljanske tovarne, do izdelkov, ki so jih izdelovale. Na ogled so plakati ljubljanskega velesejma, plakati s pozivi delavcem, arhivski posnetki iz ljubljanskih tovarn, predmeti, ki so definirali ambient slovenskih domov v 70. in 80. letih, izdelki množične proizvodnje in potrošnje, TV oglasi in tudi pozivi, ki so nagovarjali k vlaganju certifikatov.

Večinoma eksponatov prihaja iz zbirke Mestnega muzeja. Nekaj predmetov in fotografij so si v muzeju izposodili, med drugim v Narodni galeriji in Narodnem muzeju Slovenije, v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, NUK, Zgodovinskem arhivu Ljubljana, Slovenskem filmskem arhivu in arhivih RTV Slovenija, nekaj predmetov pa so muzeju posodili zasebniki. Pri snovanju razstave so sodelovali tudi z dvema ljubljanskima tovarnama in z več podjetji.

Pod oblikovanje razstave se podpisuje Novi kolektivizem. Kot je povedal Miran Mohor iz oblikovalskega kolektiva, postavitev ni umetniško delo, je pa sestavljena iz del, ki so lahko gledališke, filmske, umetniške instalacije ali arhitekturne intervencije. Med predmeti je spomnil na nakupovalne vozičke, ki oznanjajo "našo dobo". Zaradi njihove simbolne sporočilnosti - obljubljali naj bi srečo - so jih prebarvali z zlato barvo.

Ob razstavi so pripravili tudi pester spremljevalni program s predavanji in delavnicami za družine. Postavitev spremlja tudi katalog s prispevki devetih strokovnjakov.