Svet 28.10.2016 6:00

Na letošnjem filmskem festivalu v Zagrebu 33 filmov v tekmi za nagrade

Zagreb, 28. oktobra - V konkurenci za glavno nagrado 14. filmskega festivala v Zagrebu bo 33 filmov, med njimi 13 celovečercev. Po oceni direktorja festivala Borisa T. Matića bo letošnja izdaja, ki bo potekala med 12. in 20. novembrom, žanrsko najbolj raznovrstna doslej. Skupaj bo na ogled več kot 100 filmov.

Matić je program letošnjega festivala predstavil na četrtkovi novinarski konferenci.

Poleg filmov dveh hrvaških režiserk, Hane Jušić z debitantskim filmom Ne glej mi v krožnik in Katarine Zrinko Matijević s celovečercem Trampolin, si bodo obiskovalci v Zagrebu lahko ogledali izraelsko-francoski celovečerec Dva svetova izraelske režiserke Mayasaloun Hamoud ter avtobiografsko dramo Hiša drugih gruzijske filmske ustvarjalke Rusudan Glurjidze. Izraelska režiserka bo tudi ena od gostij festivala.

Organizatorji so spomnili še na film režiserja Toma Forda Nočne ptice, ki je prejel nagrado žirije na beneškem festivalu, ter mešanico vesterna in kriminalke Psi romunskega režiserja Bogdana Mirice. V glavnem programu bo tudi celovečerec Old Stone kitajsko-kanadskega režiserja Johnnyja Maia.

Matić je napovedal, da bodo festival odprli 12. novembra s "toplo zgodbo z mrzlega severa Evrope". Gre za finski celovečerec Najsrečnejši dan Ollija Mäkija režiserja Juha Kuosmanena, ki je na festivalu v Cannesu dobil nagrado v sklopu Poseben pogled.

Poleg 13 celovečercev bodo za glavno festivalsko nagrado zlati voziček tekmovali tudi kratki filmi.

Med festivalskimi gosti bosta še režiserja Andreas Dresen iz Nemčije in Cristi Puiu iz Romunije ter britanski scenarist Tony Grisoni. Pričakujejo tudi enega od zvezdnikov nekdanje Jugoslavije Slavka Štimca, ki je zaigral v srbski "pravljici za odrasle" Ime: Dobrica, Priimek: Neznan režiserja Srđa Penezića.

V spremljevalnem delu bo festival v programu Kinolektira predvajal filmske klasike. Med drugim pa bo obeležil tudi 20-letnico kultnega celovečerca Trk režiserja Davida Cronenberga. Projekcije se bo po napovedih udeležila avstralsko-kanadska igralka Deborah Kare Unger.

Med posebnostmi letošnjega festivala bodo filmske predstave, ki so prilagojene slepim in slabovidnim ter osebam s poškodbami sluha.