Slovenija 4.11.2016 5:00

Mladi zborovodje se bodo pomerili na prvem državnem tekmovanju

Ljubljana, 4. novembra - V Slovenski filharmoniji bo od danes do nedelje potekalo 1. državno tekmovanje Mateja Hubada za slovenske zborovodje, poimenovano Zvoki mojih rok. Na prvem tovrstnem tekmovanju, ki je ime dobilo po zborovodji ter ustanovitelju Glasbene matice Ljubljana in njene glasbene šole, bo svoj talent predstavilo 12 mladih zborovodij, starih do 35 let.

Ljubljana. Slovenska Filharmonija. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska Filharmonija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Tekmovali bodo Evgen Bibianko, Helena Buhvald Gorenšek, Mateja Černic, Ana Češnjevar, Ana Erčulj, Monika Fele, Lovro Frelih, Petra Grassi, Petra Jerič, Iztok Kocen, Klara Maljuga in Alenka Podpečan, ki jih je umetniški svet tekmovanja izbral med 19 prijavljenimi kandidati.

V prvem krogu tekmovanja bodo predstavili glasbo iz obdobja romantike skupaj z Dekliškim zborom Akademije za glasbo. Šest najboljših se bo uvrstilo v polfinale, v katerem bodo skupaj s Komornim zborom Dekor izvajali skladbo iz renesanse in baroka, trije najboljši pa se bodo nato predstavili še s sodobno glasbo slovenskih skladateljev skupaj z Zborom Slovenske filharmonije.

Njihovo tehniko vodenja vaje, tehniko dirigiranja in interpretacijo bo ocenjevala petčlanska mednarodna žirija, ki ji bo predsedovala Karmina Šilec, člani bodo Marko Hribernik in Urša Lah, Tomislav Fačini (Hrvaška) in Holger Speck (Nemčija).

Organizatorji - Akademija za glasbo, Slovenska filharmonija ter Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) - bodo najbolj nadarjenim podelili naslednje nagrade: Slovenska filharmonija koncert z Zborom Slovenske filharmonije v sezoni 2017/18, Akademija za glasbo koncert z dekliškim zborom akademije, JSKD plačilo do dveh kotizacij za udeležbo na svetovnem zborovskem simpoziju 2017 v Barceloni in zborovske partiture, Glasbena matica Ljubljana pa kotizacijo na izobraževanju prihodnje leto.

Sočasno bo v dvorani Univerze v Ljubljani potekal izobraževalni del na temo tekmovanja zborovodij, komunikacije med izvajalci in občinstvom, akustike in izbire zborovskega repertoarja za različne priložnosti, so sporočili organizatorji. Po njihovem mnenju gre za prireditev, ki ima velik povezovalni in strokovni pomen.