Slovenija 28.10.2016 13:41

Jenkova nagrada Anji Golob za zbirko Didaskalije k dihanju

Kranj, 28. oktobra - Nagrado Simona Jenka za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let je letos drugič dobila Anja Golob, tokrat za zbirko Didaskalije k dihanju. Današnje razglasitve v Kranju se ni udeležila zaradi sodelovanja na pesniškem festivalu v Münchnu, je pa sporočila, da nagrado sprejema. Ob tem je zapisala, da protestira proti drži države do beguncev.

Ljubljana, lokal Pritličje. Pesnica in kritičarka Anja Golob. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, lokal Pritličje.
Pesnica in kritičarka Anja Golob.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

"Če bi bila v Sloveniji, bi nagrado sprejela v majici z napisom Refugees welcome (Begunci, dobrodošli)," je v zahvalnem govoru zapisala letošnja dobitnica. Po pesničinem mnenju je namreč februarski protest proti beguncem v bližnjem Šenčurju izkazal grozljivo, ksenofobno, sovražno podobo države, v jeziku katere piše poezijo, ta primer pa ni bil edini.

"Proti tovrstnim demonstracijam nestrpnosti hočem in moram s tega mesta jasno in nedvoumno protestirati kot državljanka, kot pesnica in kot človeško bitje. Nevarno je, da, četudi zaradi lastnih stisk, dovoljujemo erozijo najosnovnejših civilizacijskih norm, kakršnim smo bili priča. Ustvarjanje zunanjega sovražnika ne bo rešilo naših notranjih težav, sodelovanje jih lahko," je sporočila Anja Golob.

Ljudje bežijo pred vojno, da bi si rešili življenje, tehnične in birokratske ovire tega ne bodo preprečile, je nagrajenka med drugim še zapisala v zahvali in "skrajno resno pozvala, da se vladna politika zave lastnega početja in preneha oteževati že tako zapleteno situacijo ter da prične nemudoma uresničevati svoje temeljno poslanstvo sodelovanja in pomoči ljudem v napredovanju k skupnemu dobremu".

Med petimi nominiranimi zbirkami - te so bile še Poezija za avtomehanike Blaža Iršiča, Azur Mete Kušar, Tišima Uroša Praha in Sladke pogačice Toneta Škrjanca - je strokovna žirija presodila, da so Didaskalije k dihanju Anje Golob najbolj kompleksna, tematsko najširšo in oblikovno najbolj dovršena zbirka.

Predsednik komisije Goran Dekleva je letošnjo dobitnico, ki je Jenkovo nagrado že dobila pred dvema letoma za zbirko Vesa v zgibi, označil za pesnico, ki natančno ve, kako rokovati z jezikom, z govorico, ima tudi nezmotljiv občutek za ritem in za preigravanje različnih tem. Nekatere njene pesmi se berejo počasi in ležerno, druge izrazito staccato. Pesem Anje Golob je predvsem samosvoja ter vseskozi precizna in zanesljiva, je poudaril Dekleva.

Pred razglasitvijo v Galeriji Prešernovih nagrajencev so se nominiranci predstavili s po eno pesmijo, prvi dobitnik Jenkove nagrade Niko Grafenauer pa je spomnil na začetke tega stanovskega priznanja, s katerim pesniki na Društvu slovenskih pisateljev nagrajujejo svoje kolege.