Svet 1.11.2016 6:00

Berlin bo leta 2021 dobil novi muzej moderne umetnosti

Berlin, 1. novembra - V Berlinu nameravajo do leta 2012 zgraditi novi muzej moderne umetnosti. Muzej, ki bo stal med Novo nacionalno galerijo, ki jo je načrtoval Mies van der Rohe, in berlinsko filharmonijo, zgrajeno po načrtih Hansa Scharouna, bodo gradili po načrtih švicarskega arhitekturnega biroja Herzog & de Meuron.

Ekipa iz Basla je zmagala na mednarodnem arhitekturnem natečaju, na katerega je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa svoje predloge prijavilo še 39 drugih arhitekturnih birojev. Zasnovala je navidez preprosto opečno stavbo, ki po besedah predsednika žirije Arna Ledererja Lagerhalleja spominja na tempelj.

"Zmagovalni predlog se popolnoma odmakne od utečene predstave, kako bi moral izgledati muzej, postavljen na tej lokaciji. Zavzema popolnoma samosvojo pozicijo, je obenem zadržan in močen," njegove besede povzema dpa.

Država bo za gradnjo muzeja namenila 200 milijonov evrov. V njem bo predstavljena umetnost 20. stoletja iz zbirke Nacionalne galerije ter zbirk Marx, Marzona in Pietzsch.

Arhitekturni biro Herzog & de Meuron je med drugim načrtoval Allianz areno v Münchnu, nacionalni stadion v Pekingu in poslopje filharmonije (Elbphilharmonie) v Hamburgu.