Na hitro prelistano 29.10.2016 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 29. oktobra - Pri novomeški založbi Goga so izdali roman španskega avtorja Jesusa Carrasca Na prostem, pri založbi Modrijan pa delo italijanskega filozofa Umberta Galimbertija O ljubezni. KUD Oton Župančič Vinica je izdalo monografijo ob 50-letnici društvenega delovanja Ob Kolpi je moj dom, založba Zala pa slikanico Barđurja Oskarssona Sploščeni zajec.

Ljubljana. Knjiga Jesusa Carrascoja z naslovom Na prostem. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Jesusa Carrascoja z naslovom Na prostem.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Umberta Galimbertija z naslovom O ljubezni. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Umberta Galimbertija z naslovom O ljubezni.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Sploščeni zajec. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Sploščeni zajec.
Foto: STA

Ljubljana. Monografija Kulturno umetniškega društva Oton Župančič Vinica Ob Kolpi je moj dom. Foto: STA

Ljubljana.
Monografija Kulturno umetniškega društva Oton Župančič Vinica Ob Kolpi je moj dom.
Foto: STA

NA PROSTEM - ROMAN, KI NADALJUJE ŽANR ŠPANSKEGA RURALNEGA ROMANA

Protagonist romana Na prostem je mlad fant, ki na begu od doma zasliši krike zasledovalcev. Ko ti utihnejo, ugotovi, da bo moral prečkati neskončno sušno planjavo, če bo resnično hotel ubežati zlu. Nekega dne zagleda osamljene stopinje pastirja, kar zaznamuje življenji obeh. Svet, skozi katerega se prebijata, je nasilen, zaprt, brez imen in datumov, morala je izginila hkrati z vodo. Ta scenarij fantu omogoča, da se kljub slabemu začetku vendarle nauči, kakšne posledice lahko nosijo njegove sodbe. S pomočjo arhetipskih likov otroka, pastirja in žandarja avtor gradi trdo, kruto, a lirično zgodbo, ki nadaljuje žanr španskega ruralnega romana. Za prevod je poskrbela Urša Zabukovec.

Jesus Carrasco (1972) je leta 2013 zaznamoval špansko literarno prizorišče s pričujočim romanesknim prvencem, ki so ga v Madridu razglasili za knjigo leta po izboru knjigotržcev, do danes pa so prodali pravice že za več kot 20 tujejezičnih izdaj. Za svoj drugi roman - Zemlja, po kateri stopamo, ki ga je izdal letos, je prejel nagrado Evropske unije za književnost.

O LJUBEZNI - GALIMBERTIJEVA RAZPRAVA O FENOMENU LJUBEZNI

Italijanski Filozof Umberto Galimberti v svoji razpravi O ljubezni s filozofskega, sociološkega in psihološkega stališča preiskuje zapleteni skupek dogajanj, imenovan ljubezen, ki se dotika bistvenih modalitet človekovega bivanja: transcendence, svetega, prepovedanega oziroma perverznega, rojstva, smrti, samote. Po analizi fenomena ljubezni v luči naštetih modalitet se Galimberti posveti duševnim procesom, znotraj katerih poteka ljubezensko dogajanje. Zvrstijo se poglavja o ljubezni v povezavi s strastjo, poželenjem, spolnostjo, idealizacijo ljubljene osebe, občutenjem sramu, ljubosumjem, poistovetenjem, željo po posedovanju, blaznostjo. Bralec se bo v delu seznanil ali prepoznal vse pomembnejše koncepte ljubezni od antičnega grškega do psihoanalize in moderne strukturalistične misli. Knjigo je prevedel Matej Venier.

Umberto Galimberti (1942) je poučeval filozofijo zgodovine in dinamično psihologijo na beneški univerzi ter prevajal dela nemškega filozofa Karla Jaspersa. Njegova knjiga Grozljivi gost: nihilizem in mladi, ki je v Italiji izšla leta 2007, je izjemen uspeh požela celo med mladimi, kar je verjetno edinstven primer v filozofski esejistiki. V slovenskem prevodu je poleg te knjige in pričujočega dela na voljo še knjiga Miti našega časa.

OB KOLPI JE MOJ DOM - JUBILEJNA MONOGRAFIJA DRUŠTVA OTON ŽUPANČIČ VINICA

Monografija ob 50. obletnici KUD Oton Župančič Vinica Ob Kolpi je moj dom zajema vsebino iz bližnje in bolj oddaljene preteklosti Vinice in okolice, ljudskega izročila ter predstavi petdesetletno zgodovino delovanja društva kot tudi društvo danes in njegove največje dosežke. Zgodovinski del monografije vključuje doslej še neobjavljene podatke o zgodovini viniškega gradu in njegovih posestnikih ter podrobno predstavi ljudske navade in običaje Vinice in okolice. Knjiga, ki vsebuje tudi precej slikovnega gradiva iz arhiva društva, je izšla v 300 izvodih.

KUD Oton Župančič Vinica je bilo ustanovljeno leta 1964 z namenom ohranjanja ljudskih plesov, pesmi, navad in običajev Vinice in celotne Bele krajine. Jedro društva sestavljata folklorna skupina in tamburaši. Društvo veliko sodeluje tudi s priznanim etnokoreologom Mirkom Ramovšem, ki je tudi soavtor jubilejne monografije.

SPLOŠČENI ZAJEC - SLIKANICA Z POZIVOM K ETIKI IN ODGOVORNOSTI

Sploščeni zajec je duhovita slikanica o vprašanjih življenja in smrti, slikana v akvarelu. Je četrta avtorska slikanica Oskarssona, ki prihaja s Ferskih otokov. Mladega bralca bo opomnila, kako pomembna sta etika in odgovornost kljub nevarnim okoliščinam. V tem je presenetljivo podobna stoletja starim opominom Antigone in Iliade. Oskarssonu spretno uspe to resno tematiko predstaviti na izjemno lahkoten in duhovit način, ne da bi pri tem izgubila težo.

Barđur Oskarsson (1972) je prvi avtor s Ferskih otokov, ki ga po zaslugi prevoda Darka Čudna lahko beremo v slovenščini. Zanj so značilne minimalistične slikanice s kompleksno zgodbo, v katerih so junaki vedno živali s človeškimi lastnostmi. Ljudje se v njih pojavljajo le kot namig, ko sprožijo dogodke z izrazitimi posledicami.