Svet 31.10.2016 5:00

V Milanu retrospektiva ameriškega umetnika Jean-Michela Basquiata

Milano, 31. oktobra - V Milanu so v Muzeju kulture na ogled postavili retrospektivo ameriškega umetnika haitijsko-portoriških korenin Jean-Michela Basquiata. Postavitev združuje približno 140 slik, risb in keramik. Dela segajo od primerkov ulične umetnosti do sodelovanj z ikono pop arta Andyem Warholom, ki je bil tudi Basquiatov tesni prijatelj.

Umetnik se je rodil leta 1960 v Brooklynu očetu Haitijcu in materi Portoričanki. Komaj sedemnajstleten je zapustil dom in živel na ulicah spodnjega Manhattna. Na zidove in pročelja v newyorškem Sohu je risal grafite, na katere se je podpisoval s psevdonimom Samo.

Prvi preboj je prišel z razstavo 50 mladih newyorških umetnikov v P.S.1, centru za sodobno umetnost v newyorškem Queensu. Razstavo je videla tudi galeristka Annine Nosei, ki je v svoji galeriji v Sohu hotela pripraviti prvo samostojno razstavo Basquiatovih slik. Dala mu je denar za platna in barve ter studio v galeriji, kjer je delal.

Vse slike so bile prodane že na odprtju. Ko je še pesnik, pisatelj in umetnostni kritik Rene Ricard v Artforumu leta 1984 napisal prelomni tekst o Basquiatu Radiant Child, ga je to izstrelilo med zvezde umetnostne scene.

Postajal je milijonar in življenje se mu je radikalno spremenilo. Pri 21 letih je postal tudi najmlajši umetnik, ki je razstavljal leta 1982 na documenti VII v nemškem Kasslu. Predstavil se je še v Zürichu, Rimu, Rotterdamu, Tokiu. The New York Times Magazine mu je namenil zgodbo in ga natisnil na naslovnici. Postal je vizualni umetnik s statusom rock zvezde.

Basquiatu, ki je v nekaj letih iz brezimnega uličnega umetnika postal planetarna popzvezda ter se od brezdomca zavihtel med bogataše, so droge postale dnevna rutina, prav tako boemsko življenje in dekadentno trošenje denarja.

Z Warholom sta naredila skupni projekt, v katerem sta intervenirala v slike drug drugega, a so bile kritike slabe. Ko je umrl Warhol, je Basquiata njegova smrt močno prizadela in z njim je šlo samo še navzdol. Umrl je zaradi prevelikega odmerka heroina, star komaj 27 let. V svojem kratkem življenju je naredil tisoč platen in enako število risb, ki danes dosegajo milijonske zneske.

"Basquiat je s svojo genialnostjo zavzel svet," besede kustosa milanske razstave Giannija Mercuria povzema francoska tiskovna agencija AFP. Mercuri je razstavo pripravil skupaj z Jefferyjem Deitchom, ki je prijateljeval z Basquiatom.

"Basquiat je bil umetnik, poln nasprotij. Imel je ponosno držo. Hotel je biti slaven umetnik, ne le slaven temnopolti umetnik," je dejal Mercurio. Dodal je, da je Basquiat 80 odstotkov svojih del ustvari v jezi. Po drugi strani pa je bil prijeten in tudi neodločen človek. Njegova krhkost je izhajala iz strahu pred izgubo uspeha.

Na razstavi, ki bo na ogled do 26. februarja, so predstavljena dela, nastala med letoma 1980 in 1987. Večinoma so si jih izposodili iz zbirke pomembnega newyorškega trgovca z umetninami Joseja Mugrabija, ki je prav tako poznal Basquiata.