Svet 30.10.2016 5:00

Našli Lennonovo pismo z zavrnitvijo kraljičinega odlikovanja

London, 30. oktobra - Anonimni britanski kupec stare vinilke je v njenem ovitku odkril pismo, ki ga je nekdanji Beatle John Lennon nameraval poslati angleški kraljici. V njem je zapisal, zakaj se odreka častnemu odlikovanju MBE, redu britanskega imperija. Poznavalci menijo, da Lennon pisma ni poslal, ker se mu je razlilo črnilo. Pismo je danes ocenjeno na 60.000 funtov.

London. Legendarni član Beatlov John Lennon. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

London.
Legendarni član Beatlov John Lennon.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Anonimni lastnik je pismo, odkrito v plošči, ki jo je kupil na razprodaji pred 20 leti, obelodanil na prireditvi, posvečeni Beatlom v Liverpoolu. Po mnenju nekaterih strokovnjakov gre za osnutek pisma, ki ga je Lennon poslal britanski kraljici leta 1969 in ga hranijo v kraljevem arhivu, piše britanski BBC.

Lennon je odklonil odlikovanje v znak protesta, saj se ni strinjal z vpletanjem Velike Britanije v državljanske vojne, kot sta bili vietnamska in nigerijska, ter, kot se je pošalil, zaradi padca njegove skladbe Cold Turkey z glasbene lestvice.

Lennon je sicer odlikovanje sprejel skupaj z ostalimi člani skupine The Beatles leta 1965, a jo je pozneje, leta 1969 zavrnil.

Lennon se je rodil leta 1940 v Liverpoolu. Leta 1960 sta s Paulom McCartneyjem ustanovila skupino The Beatles, ki je zaznamovala 60. leta prejšnjega stoletja in prodala prek milijard plošč po vsem svetu. Po razpadu skupine je nadaljeval uspešno samostojno kariero. Leta 1980 ga je pred stanovanjem v New Yorku ustrelil Mark David Chapman.