Svet 2.11.2016 5:30

Po desetih letih ima Hamburg končno novo filharmonijo

Hamburg, 2. novembra - Po skoraj desetletju je gradnja Filharmonije na Labi v Hamburgu uradno končana. "S filharmonijo je Hamburg dobil veličastno arhitekturo, brez katere si podobe mesta že danes ni mogoče več predstavljati," je dejal župan Olaf Scholz. Gradbeno podjetje Hochtief je mestu devet let in pol po postavitvi temeljnega kamna predalo ključ sporne stavbe.

Nekdanji župan Ole von Beust je sporočil, da je akustik Yasuhisa Toyota v Veliki dvorani filharmonije končal svoje preizkuse, vsi navzoči naj bi bili navdušeni nad zvočno podobo. Prostor pred filharmonijo bodo za javnost odprli s posebno slovesnostjo, otvoritvena koncerta nove filharmonije pa bosta 11. in 12. januarja 2017, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ob predaji ključev je von Beust znova pozdravil odločitev o gradnji Filharmonije na Labi, a hkrati priznal napake na izvedbeni ravni. Nove koncertne hiše bi bil še bolj vesel, "če bi bila (gradnja) hitrejša in cenejša". Gradnja je bila v preteklosti deležna številnih kritik, saj so stroški za davkoplačevalce s pričakovanih 77 milijonov evrov narasli na 789 milijonov.