Slovenija 2.11.2016 10:37

V Galeriji Hest razstava Franceta Slane

Ljubljana, 2. novembra - V Galeriji Hest bodo v četrtek, 3. novembra, odprli razstavo Franceta Slane, ki so jo pripravili ob umetnikovi devetdesetletnici. To je Slana, slikar z najštevilnejšim opusom v Sloveniji, praznoval pred nekaj dnevi. Umetnik je poznan predvsem kot akvarelist, grafik in slikar, ukvarjal pa se je tudi s poslikano keramiko in tapiserijami.

Škofja Loka. Slikar France Slana. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Škofja Loka.
Slikar France Slana.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Slana je v svojem ustvarjanju vseskozi ostal zvest krajini, figuraliki in tihožitju, ki, kot je ob razstavi zapisala Milojka Kline, pričajo o njegovem obvladovanju klasičnih slikarskih tem. Utrinke iz vsakdanjega življenja preprostega človeka in značilnosti njegovega avtentičnega okolja je predstavil v različnih razpoloženjih, od poetičnega, prežetega z nostalgijo, do učinkovite ekspresivnosti, opisane z avtorsko zlahka prepoznavno stilizacijo.

Pogledi na mestne ulice, osamljene kmečke domačije, krajinske izseke, mline, ribiške čolne, cvetne šopke, človeške in živalske like predstavljajo raznovrstnost njegovega likovnega zanimanja. Romantični ustvarjalni nagib, ki ga izdaja motivni izbor, pa Slana večinoma prikrije oziroma preseže z njegovo formalno realizacijo.

Umetnik je v svojih slikarskih delih že zgodaj vključeval risarske prvine. Ustvarjalna radovednost ga je vodila tudi v bližino abstrakcije, čeprav njene meje ni nikoli prestopil.

Njegovi akvareli ponujajo občutje lahkotne igrivosti prozornih barvnih prelivanj. Olja, ki omogočajo premišljeno tehtanje odločitev pa tudi njihovo korigiranje, razkrivajo širok spekter avtorjevih hotenj. Zdi se, da je prav vseeno, za kakšno izhodišče se odloči - za prevlado intimističnih naglasov ali za prodornost ekspresivnega nagovora, ali daje prednost racionalnim risarskim opisom ali čutnemu barvnemu izrazu, ali ga spodbudi nenadno odkritje ustreznega motiva ali sledi zorenju ideje skozi proces nastajanja - vse postavlja pred gledalca z enako mero prepričljivosti, je še zapisala Milojka Kline.

Slana se je rodil 26. oktobra 1926 v Bodislavcih pri Ljutomeru. Po izselitvi družine v Split je tam obiskoval osnovno šolo in prvi letnik gimnazije. Na začetku drugega letnika se je družina preselila v Ljubljano, kjer je nadaljeval šolanje. Med letoma 1943 in 1945 je bil pri partizanih. Tedaj je začel intenzivno slikati.

Na Akademiji upodabljajočih umetnosti v Ljubljani je leta 1949 diplomiral pri prof. Gabrijelu Stupici. Študijsko je potoval v Francijo, na Norveško, v Egipt in ZDA. Prvič je samostojno razstavljal v ljubljanski Mali galeriji leta 1953, sledilo je več kot 150 samostojnih razstav doma in po svetu. Za ciklus del z motiviko po potresu porušenega Skopja je leta 1964 prejel nagrado Prešernovega sklada.