Svet 2.11.2016 10:59

Igralec Toshiro Mifune bo posthumno dobil zvezdo na hollywoodskem Pločniku slavnih

Los Angeles, 2. novembra - Japonski igralec Toshiro Mifune (1920-1997) bo posthumno dobil zvezdo na hollywoodskem Pločniku slavnih. Mifune, ki velja za enega najbolj znanih japonskih filmskih igralcev, je pod taktirko režiserja Akire Kurosawe posnel 16 filmov, med njimi filma Rašomon in Sedem samurajev. Njegovo zvezdo bodo odkrili 14. novembra.

Mifune je zaigral v skoraj 170 filmih. Sodeloval je tudi v hollywoodskih produkcijah, med drugim je zaigral v filmu o avtomobilskih dirkah Grand Prix v režiji Johna Frankenheimersa iz leta 1966 in v filmu Nora invazija na Kalifornijo režiserja Stevena Spielberga iz leta 1979. Nastopil je tudi v priljubljeni ameriški televizijski seriji Šogun iz leta 1980.

Toshiro Mifune se je rodil na Kitajskem japonskima staršema. Po drugi svetovni vojni se je vrnil na Japonsko, kjer je začel kot fotograf pri produkcijski hiši Toho. Njegov igralski talent je odkril Kurosawa.

Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa naj bi se slovesnosti v Hollywoodu poleg igralčevih prijateljev in oboževalcev udeležila igralčev vnuk, prav tako igralec Rikiya Mifune, in ameriški režiser Steven Okazaki. Slednji je izjemno kariero Toshira Mifuneja predstavil v dokumentarnem filmu Mifune: Zadnji samuraj iz leta 2015.