Slovenija 6.11.2016 9:00

Bobnar Marko Soršak Soki z glasbili opremil že 30 šol

Maribor, 6. novembra - Bobnar Marko Soršak Soki je v okviru dobrodelnega projekta 20 za 20 z glasbili opremil že 30 slovenskih šol, da bi tako omogočil otrokom odkrivanje njemu najljubšega sveta glasbe. Ker se projektu pridružuje vse več ljudi in podjetij, med šolarji pa raste navdušenje nad glasbili, bo nadaljeval, čeprav je že presegel številko iz imena projekta.

Ljubljana. Bobnar Marko Soršak - Soki. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Bobnar Marko Soršak - Soki.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Dobrodelni projekt nosi ime 20 za 20, ker ga je bobnar skupine Elvis Jackson začel potem, ko je deloval 20 let na slovenski glasbeni sceni. K sodelovanju je povabil 20 slovenskih glasbenih izvajalcev, s katerimi so posneli dokumentarni DVD, katerega glavno sporočilo je, da velja vztrajati pri ciljih, ki si jih človek zada v življenju.

S prodajo dokumentarca, ki je izšel spomladi 2014, Soki zbira sredstva za nakup glasbil za osnovne šole, v zadnjem času pa podjetja in posamezniki že kar sami pristopajo k projektu in darujejo sredstva ali inštrumente za šole.

"Moj cilj je bil stvari premikati naprej. Za razliko od nekaterih drugih humanitarnih projektov, kjer je pomoč osredotočena na posameznika, sem si sam zastavil zadevo širše - pomagam šoli, da dosežem več otrok in jim s tem razmeroma majhnim vložkom omogočim nek nadstandard, ki jim ga šola sama ali starši morda ne bi mogli omogočiti," je Soki pojasnil za STA.

Šole prejmejo različne glasbene inštrumente, od kitar, klaviatur in bobnov do ojačevalcev in drugih pripomočkov za glasbeno ustvarjanje. "Šola jim tako lahko nudi več, saj ponavadi že ima kader, da lahko to spelje. Učitelji glasbe danes ponavadi znajo več kot le en inštrument, med 400 do 500 šolarji na neki šoli pa se vedno najdejo bobnarji, kitaristi in drugi glasbeniki. S tem ko šola dobi to osnovno orodje, se lahko ustvarja, odkriva nove talente, morda tudi vpliva na prihodnost posameznika. Meni se je tako zgodilo in to želim omogočiti tudi drugim," je še povedal.

Njegov cilj je obiskati in obdariti več kot 400 slovenskih šol, čeprav je vsa logistika na njegovih plečih. Težava niso le finančna sredstva, temveč tudi nekatere nezainteresirane osnovne šole, ki jim tako velikodušno darilo včasih pomeni celo breme.

Soki se tako ob obiskih šol najbolj razveseli motiviranih učiteljev, vedno znova pa ga pozitivno preseneti tudi iskreno veselje otrok nad glasbili. Opaža, da je v zadnjem času nastalo že več šolskih glasbenih skupin. "V manj kot dveh letih smo dosegli tako velik premik naprej, da gledam že videospote bendov, ki jih prej še niti ni bilo. Ali pa na neki šoli dodatno zaposlujejo učitelje glasbe," je še povedal bobnar.

Letos se je projektu priključila tudi Zveza študentskih klubov Slovenije (Škis). Tako je pred dnevi Društvo študentov Brežice v sodelovanju s kantavtorjem Petrom Dirnbekom opremilo Osnovno šolo Dobova s kitarami, ojačevalcem in cajonom. Podjetje Štore Steel pa je Osnovni šoli Štore podarilo set bobov s činelami, bas kitaro s pripadajočim ojačevalcem in elektro akustično kitaro.

Projektu se pridružuje tudi vse več slovenskih glasbenikov, med drugim Adi Smolar, ki bo sredi novembra v okviru projekta 20 za 20 igral otrokom v Škofji Loki.

Med drugimi ga je podprl tudi predsednik republike Borut Pahor, katerega je prav tako naučil bobnati.