Slovenija 3.11.2016 7:59

V Ljubljani festival Trije mali volkci s filmi za mlado občinstvo

Ljubljana, 3. novembra - S fotografsko razstavo Ljubljana, moje mesto se bo drevi v Trubarjevi hiši literature začel mini filmski festival Trije mali volkci. Ta bo v štirih dneh ponudil 63 kratkih filmov z vsega sveta, ki prikazujejo različne družbene tematike skozi oči in izkušnje otrok in mladih.

Filmski festival Trije mali volkci: Otroci in mladi skozi film je bil pod imenom Antropološki filmski festival otrok in mladih prvič organiziran lani. Pri zasnovi festivala organizatorji črpajo iz znanja antropologije otroštva. Otrok in mladostnikov ne želijo postavljati v paralelni svet ter ustvarjati še enega dogodka, namenjenega zgolj otrokom oz. mladim, ter jih s tem izolirati od širše družbe, so zapisali organizatorji.

Začetek festivala bo pospremila fotografska razstava Ljubljana, moje mesto v produkciji Zavoda APIS. Na razstavi bodo predstavili izbrane fotografije, ki so jih ustvarili osnovnošolci. Fotografije prikazujejo njihovo videnje in razumevanje Ljubljane kot zelene prestolnice. Razstavili bodo tudi video izdelke, ki so nastali na delavnicah.

Sledilo bo filmsko potovanje v Afriko ob projekciji dveh kratkih filmov - koprodukcije Madagaskarja in Španije z naslovom 56 režiserja Marca Huertasa in koprodukcije Konga in Španije Bango v režiji Josea Ramona in Cinzie Giovanettoni.

56 je poetičen film o šolanju, ki prikazuje otroke iz vasice v osrčju Madagaskarja, ki si morajo šolanje prislužiti z delom na riževih poljih. Film Bango je primer participativnega filma, saj so avtorji otroci ceste, ki so v roke dobili video kamero in posneli, kar so sami želeli. Tako je film Bango postal portret njihovega življenja.

V sklopu festivala Trije mali volkci bodo do nedelje prikazali filme v petih tematskih sklopih. V sklopu Animachild bodo na ogled animirani filmi, ki so jih naredili otroci in so primerni tudi za najmlajše, v sklopu Childlife bodo prikazali filme, ki so jih naredili odrasli, glavni protagonisti pa so otroci in so prav tako primerni za najmlajše. V sklop Docuchild sodijo dokumentarni filmi o otrocih s poudarjeno izobraževalno noto, v sklop Younglife vsebinsko zahtevnejši filmi, ki so jih naredili odrasli o otrocih in mladostnikih, v sklop Docuyoung pa vsebinsko zahtevnejši dokumentarni filmi o otrocih in mladostnikih. Filmi v zadnjih dveh sklopih so namenjeni starejšim otrokom oz. mladostnikom.

Festival se bo sklenil v nedeljo zvečer s tremi filmi iz sklopa Docuyoung. Ob 20. uri bodo prikazali argentinski dokumentarno-eksperimentalni film Polje režiserk Gale Negrello in Meline Gutman, sledil bo slovensko-italijanski dokumentarni film Poseben stol v režiji Marca Zuina, kot zadnji pa bo na ogled japonski film Najstniško poletje (Aki Fujiwara).

Filmski festival v organizaciji Transit Film Bazaar je nastal ob podpori Mestne občine Ljubljana, Javnega sklada za kulture dejavnosti RS in Trubarjeve hiše literature.