Svet 4.11.2016 6:00

Italija po potresih prosi tujino za pomoč za reševanje dediščine

Rim, 4. novembra - Italija se je po nizu močnih potresov v zadnjem času obrnila na tujino za pomoč za reševanje kulturne dediščine. "Soočamo se z epohalno katastrofo. Brez pomoči iz tujine ne bomo uspeli. Potrebujemo denar in ljudi, ki bi nam pomagali," je dejala odgovorna za varstvo kulturne dediščine v osrednji italijanski pokrajini Umbrija Marica Mercalli.

Italija. Potres, gmotna škoda. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija.
Potres, gmotna škoda.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA je v intervjuju za časnik La Stampa med drugim apelirala na pomoč za obnovo katedrale sv. Benedikta v umbrijskem kraju Norcia. Od cerkve iz 14. stoletja je namreč po potresu ostalo le pročelje.

Škoda, nastala na kulturni dediščini v osrednji Italiji, je ocenjena na tri milijarde evrov.

Iz uničenih cerkva in muzejev so doslej rešili 1500 del. Minister za kulturo Dario Franceschini je obljubil, da bo vso potrebno pozornost namenil reševanju umetnosti. Po poročanju ministrstva so v Rimu doslej prejeli 5000 opozoril o škodi.

Milanski časnik Corriere della Sera je pozval podjetnike in premožne meščane, naj prispevajo sredstva za obnovo cerkva, muzejev in knjižnic. "To bi bila pot, da se nekaj vrne državi," je dejal komentator Pierluigi Battista.

Za dober primer tega velja italijanski podjetnik v svetu mode in "kralj kašmirja" Brunello Cucinelli. Lastnik istoimenske modne znamke, ki izhaja iz Umbrije, je že napovedal prispevek za obnovo benediktinskega samostana v Norcii.