Slovenija 4.11.2016 8:22

V koprskem gledališču premiera Jeklenih magnolij o moči in povezanosti žensk

Koper, 4. novembra - V Gledališču Koper bo drevi ob 20. uri premiera predstave Jeklene magnolije Roberta Harlinga. Celotno dogajanje igre je umeščeno v frizerski salon majhnega mesteca, kjer ženske med urejanjem zunanjosti razgaljajo svoja čustva in razkrivajo intimo. Predstavo je režirala Katja Pegan.

Koper, Gledališče Koper. Novinarska konferenca Gledališča Koper, na kateri so predstavili repertoar nove sezone in novosti. Direktorica gledališča Katja Pegan. Foto: Mitja Volčanšek/STA

Koper, Gledališče Koper.
Novinarska konferenca Gledališča Koper, na kateri so predstavili repertoar nove sezone in novosti.
Direktorica gledališča Katja Pegan.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Dogodki v salonu, "kamor še ni stopila moška noga", se vrtijo okrog zadnjih dveh let in pol življenja mlade Eme, vendar se njena zgodba - prizadevanje za materinstvo, bolezen, odločitev, da bo kljub vsemu zanosila, in posledično poslabšanje zdravstvenega stanja - ne dogaja na odru.

Vidimo le obrobne dogodke, slišimo reakcije obiskovalk frizerskega salona na prelomnice iz Eminega življenja in življenja ljudi iz njene bližine. Ženske prestrezajo zunanje dogodke, se nanje odzivajo ter v na videz neobveznem klepetu razkrivajo kompleksna čustvovanja in svoje intimne spopade z bolj ali manj usodnimi križi in težavami, so zapisali v koprskem gledališču, ki je predstavo na oder postavilo v koprodukciji s SNG Nova Gorica.

Za oksimoronskim naslovom Jeklene magnolije se skriva komična melodrama o šestih ženskah, ki vsaka po svoje rešujejo svoje probleme in dokazujejo, da so pogosto močnejše od moških. Jeklene magnolije so krstno uprizorili leta 1987 v New Yorku, dve leti pozneje je njihov avtor Robert Harling napisal še filmski scenarij, v filmu je nato nastopilo šest filmskih zvezd: Sally Field, Dolly Parton, Shirley MacLaine, Daryl Hannah, Olympia Dukakis in Julia Roberts.

V predstavi nastopajo Nataša Tič Ralijan, Maja Nemec, Helena Peršuh, Anja Drnovšek, Mojca Partljič in Lara Jankovič.

Besedilo je prevedla Alenka Klabus Vesel, dramaturginja je Ira Ratej, scenograf Milan Percan, kostumograf Alan Hranitelj, avtor glasbe pa Mirko Vuksanović.

Jeklene magnolije so leta 2005 prvo slovensko uprizoritev doživele v Mestnem gledališču ljubljanskem. Uspešno predstavo je takrat zrežiral Vinko Möderndorfer.