Svet 4.11.2016 10:58

Kultni Tarantino bo posnel le še dva filma

San Diego, 4. novembra - Ameriški režiser Quentin Tarantino je sporočil, da bo posnel le še dva filma. "Še dva, potem pa odneham. Bum! Povejte naprej," je povedal na četrtkovi konferenci v San Diegu. Kultni režiser je že pred časom opozoril svoje oboževalce, da namerava posneti le še deset filmov, pri čemer je dvodelni film Ubila bom Billa štel kot enega.

Francija, Cannes. Ameriški režiser Quentin Tarantino Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Cannes.
Ameriški režiser Quentin Tarantino
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

"Kot uspeh bom štel, če bodo name ob koncu kariere gledali kot na enega največjih ustvarjalcev filmov, ki je kadarkoli živel," je povedal Tarantino, ne da bi pri tem skrival svojo samozavest. Dodal pa je, da si želi, da bi nanj gledali predvsem kot na velikega umetnika in ne režiserja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Trenutno je 53-letni Tarantino dejaven na projektu o kinematografih v letu 1970. Kot je povedal, ne gre za film, ampak kritiški projekt, saj je bilo to leto zelo pomembno za razvoj gibanja New Hollywood oziroma novi ameriški val. Ni pa se še odločil, kakšen bo končni projekt. "Morda bom izdal knjigo, posnel dokumentarec ali pa več delni podcast. Nisem še prepričan," je še povedal.

Tarantino je filmski ustvarjalec, ki je znan po nelinearnih zgodbah, prepletenih s satiro in posebno estetiko nasilja. Rad uporablja scene z dolgimi dialogi, pogoste so reference na popularno kulturo. Svojo kariero je začel v poznih 80. letih prejšnjega stoletja s filmom Rojstni dan mojega najboljšega prijatelja (1987). Med njegovimi bolj poznanimi filmi so še Stekli psi (1992), Šund (1994), Neslavne barabe (2009) in Osovraženih osem (2015).