Slovenija 5.11.2016 8:30

V Klubu CD premiera teatralnega pogovornega šova Kako ostanem lepa in svobodna

Ljubljana, 5. novembra - V Klubu Cankarjevega doma bo drevi premiera teatralnega pogovornega šova Kako ostanem lepa in svobodna, v katerem nastopata Tina Vrbnjak in Maja Sever. Uprizoritev parodira elemente televizijskih pogovornih oddaj, v navezavi s ponatisom knjižice o negovanju videza Nade Novak pa je v ospredju premislek o položaju ženske v sodobni družbi.

Poleg nastopajočih Tine Vrbnjak in Maje Sever so pri ustvarjanju besedila teatralnega pogovornega šova sodelovali Eva Kraševec, Milan Marković Matthis, Deja Crnović, Mija Špiler in Laren Polič Zdravič. Vsi omenjeni so člani spontano nastalega začasnega kolektiva, ki se ga je prijel naziv KOLS.

Nada Novak je svojo knjižico Kako ostanem lepa in mladostna leta 1953 namenila sodobni ženski tistega časa. Čeprav se marsikdo lahko v delu uporabljeni retoriki in prostodušnim nasvetom iskreno nasmeji, ustvarjalci predstave menijo, da ponatis knjižice leta 2012 nagovarja k premisleku o položaju ženske v današnji družbi. Avtorica je namreč v njem dala ženskam jasno vedeti, da v resnici nimajo pravih izgovorov, da ob službi in skrbi za dom ne bi skrbele še zase ter bile lepe in negovane. Danes ženske na podoben način denimo nagovarjajo različni mediji.

V uprizoritvi Kako ostanem lepa in svobodna so ustvarjalci raziskovali odnos družbe do ženskosti skozi različna obdobja. Predstava "razpre razmislek o uprizarjanju ženskosti kot konstrukta, spletenega iz vsakokratnih pričakovanj okolja". Med odzive na ta pričakovanja spadajo tudi ženska gibanja od klasičnega začetnega feminizma pa vse do danes, prizadevanje za odpiranje javnega prostora ženskam, boj za volilno pravico in za pravico do splava ter nadzora nad lastnim telesom, v zadnjem času pa tudi podiranje strogih mej in odpiranje prostora za različne spolne identitete.

V humorni formi teatralnega pogovornega šova uprizoritev parodira elemente televizijskih pogovornih oddaj. Protagonistka šova je voditeljica, ki se odloči in dokončno osvobodi omejitev tako družbe kot njenih nadrejenih ter nam predstavi svoj pogled na svet. Njen šov postane pogovorna oddaja, kot si jo je od nekdaj želela, ne vemo pa, ali se bo tako tudi končala, o predstavi piše na spletni strani CD.

Kostumografijo in scenografijo podpisuje Adriana Furlan, avtor glasbene podobe pa je Laren Polič Zdravič. Ta je, kot so za spletni portal MMC RTV Slovenija povedali člani kolektiva KOLS, z glasbo za predstavo z odliko magistriral na Univerzi v Edinburgu, žanrsko raznolika plošča, ki je konceptualno zastavljena kot muzikalna radijska igra, pa bo 11. novembra izšla pri založbi Nika Records.

Ponovitev predstave bo na sporedu 12. novembra.