Slovenija 4.11.2016 17:55

Nova direktorica Slovenskega filmskega centra je Nataša Bučar

Ljubljana, 4. novembra - Vlada je na četrtkovi seji imenovala Natašo Bučar za direktorico Slovenskega filmskega centra (SFC), so sporočili z ministrstva za kulturo. Na mesto direktorice javne agencije za film bo nastopila 1. decembra za mandatno obdobje pet let. Na vodilnem mestu bo nasledila Jožka Rutarja, ki ga vlada konec junija za direktorja ni ponovno imenovala.

Ljubljana. Nova direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Nova direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Na podlagi izvedenega javnega natečaja za delovno mesto direktorja centra z dne 1. julija 2016 je svet javne agencije za direktorico predlagal Natašo Bučar in predlog s sklepom poslal ministrstvu za kulturo, naj ga posreduje vladi v imenovanje.

Iz obrazložitve sklepa je razvidno, da je bila prijava kandidatke pravočasna, popolna in je izkazovala izpolnjevanje formalnih razpisnih pogojev. Večino članov je prepričala z dolgoletnimi delovnimi izkušnjami na področju dela agencije, svojim dosedanjim delom znotraj nje ter s programsko vizijo za naslednje mandatno obdobje, so zapisali na ministrstvu.

Na spletnem portalu Linkedin je na navedeno, da ima Nataša Bučar bogate izkušnje na področju menedžmenta, marketinga in v filmski industriji. Bila je vodja projekta Ljubljanskega filmskega festivala (Liffe) v Cankarjevem domu, kjer je sodelovala tudi pri drugih projektih institucije.

Bila je tudi direktorica 12. festivala slovenskega filma ter pomočnica direktorja na predhodniku SFC, Slovenskemu filmskemu skladu. Na ministrstvu za kulturo je delovala kot vršilka dolžnosti direktorata za medije, trenutno pa je v ekipi Kinodvora zadolžena za trženje.

Vlada na konec junija Jožka Rutarja ni ponovno imenovala na mesto direktorja slovenskega filmskega centra, prav tako ga ni potrdila za vršilca dolžnosti direktorja.

Že pred tem se je v nemilosti znašel junija, ko je z ministrstva za kulturo v medije prišel osnutek poročila, v katerem so mu očitali nezakonito ravnanje pri dodeljevanju sredstev, saj je nekaterim projektom dodelil več sredstev, kot je odločila strokovna komisija.

Rutar je v pojasnilu na zgornjo navedbo zapisal, da v javnosti ni bilo nikjer pojasnjeno, zakaj ga vlada ni imenovala tako za direktorja kot za vršilca dolžnosti direktorja SFC, navkljub temu, da je bilo na pristojno ministrstvo naslovljenih več vprašanj.

Dodal je, da je večkrat javno pojasnil, da je bilo odločanje o višini financiranja v skladu z zakonom o SFC pristojnost direktorja in ne strokovno programskih komisij, poleg tega pa se je 31. oktobra iztekel skrajni rok za pripravo končnega poročila o nadzoru nad zakonitostjo, učinkovitostjo in uspešnostjo dela SFC, ki ga je določil minister za kulturo Tone Peršak. "Tako, da je sklicevanje na osnutek poročila popolnoma neumestno," je sklenil Rutar.

Vlada je nato v začetku julija na dopisni seji za vršilko dolžnosti direktorice centra do imenovanja novega direktorja na predlog sveta SFC imenovala Nerino T. Kocjančič.

Ponovljeni razpis za direktorja je bil odprt do 1. avgusta. Po tedanjih navedbah časnika Dnevnik so se nanj poleg Nataše Bučar prijavili nekdanji direktor časnika Žurnal Sani Dolar, mariborski kulturnik Dušan Hedl, nekdanji direktor Viba filma Mojmir Konič, novinarka Dela in nekdanja direktorica direktorata za medije Ženja Leiler Kos, profesorica zgodovine in geografije Alja Aljoša Ljubič, igralec, pevec in plesalec Luka Markus Štajer ter nekdanji direktor Viba filma Gregor Pajić.