Svet 7.11.2016 5:30

V Zagrebu vse nared za 39. Interliber

Zagreb, 7. novembra - Največji knjižni sejem na Hrvaškem Interliber bo v torek odprl vrata za obiskovalce. Ti si bodo lahko do 13. novembra ogledovali oziroma kupovali knjige na več kot 13.000 kvadratnih metrih prostorov zagrebškega velesejma. Organizatorji pričakujejo 100.000 obiskovalcev ter približno 300 založnikov iz 12 držav. Med njimi bodo tudi nekateri slovenski.

Ljubljana, Kongresni trg. Knjige. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, Kongresni trg.
Knjige.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Na sejmu Interliber se bodo predstavili založniki in knjigarne iz Avstrije, Bosne in Hercegovine, Francije, Italije, Kitajske, Nizozemske, Slovenije, Srbije, Španije, Velike Britanije in Hrvaške. Na voljo bo vrsta zanimivih knjižnih naslovov - od leposlovja do publicistike. Interliber je namreč tudi največja knjigarna na Hrvaškem.

Slovenske založbe, kot so Mladinska knjiga, Modrijan in Litera, ter več slovenskih univerz se bodo predstavile na stojnici hrvaškega založnika Dominović, piše na sejemski spletni strani. Med gosti sejma bo tudi ambasador knjige {psi}, slovenski gledališki igralec Bojan Maroševič.

Predsednik hrvaške skupnosti založnikov in knjigarnarjev Mišo Nejašmić je na novinarski konferenci minuli petek napovedal, da bo posebni program posvečen Kitajski, ki bo predstavila nove zvezdnike kitajske literature, kot je denimo Xu Zechen. Napovedana je tudi posebna promocija srbske literature in založnikov, ki jo pripravlja srbska gospodarska zbornica.

Interlibra se bo udeležila vrsta hrvaških avtorjev, kot so Slavenka Drakulić, Miljenko Jergović, Julijana Matanović, Pavao Pavličić in Goran Tribuson. Družili se bodo z obiskovalci in podpisovali svoje knjige.

Poleg predstavitev knjig in avtorjev bodo v sklopu sejma potekala tudi srečanja založnikov, knjižničarjev in knjigarnarjev ter različne delavnice in okrogle mize.

Hrvaški založniki tudi letos pričakujejo, da bo sejem obiskalo okoli 100.000 ljubiteljev knjig.

Sočasno z Interlibrom bosta v prostorih zagrebškega velesejma od torka do nedelje potekala tudi sejem računalniških iger Infogamer by Reboot ter sejem inovacij Inova. Kot so napovedali organizatorji iz mestnega podjetja Zagrebački holding, bo na vseh treh sejmih sodelovalo skoraj tisoč razstavljavcev iz 36 držav.