Svet 7.11.2016 6:00

Znani so nominiranci za evropske filmske nagrade 2016

Sevilla, 7. novembra - Evropska filmska akademija je na festivalu evropskega filma v Sevilli naznanila nominirance za 29. evropske filmske nagrade. Med nominiranimi filmi so mnogi ljubljenci filmskih festivalov. O nagrajencih bo glasovalo več kot 3000 članov akademije. Razglasili jih bodo na podelitvi nagrad, ki bo 10. decembra v evropski kulturni prestolnici Vroclavu.

V tekmi za najboljši evropski film so letos Ona v režiji Paula Verhoevena, Jaz, Daniel Blake režiserja Kena Loacha, Julieta v režiji Pedra Almodovarja, Soba, ki ga podpisuje Lenny Abrahamson ter Toni Erdmann režiserke Maren Ade. Večina nominiranih filmov je na programu letošnjega 27. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala - Liffe.

Med nominiranci za naziv najboljšega režiserja so z že omenjenimi filmi Almodovar, Loach, Verhoeven in Maren Ade, peti v vrsti pa je režiser Cristian Mungiu za film Matura.

Prav tako so žirijo z vlogami v filmih Toni Erdmann, Ona in Julieta očarale Sandra Hüller, Isabelle Huppert ter Emma Suarez in Adriana Ugarte, ki so nominirane za naziv najboljše evropske igralke. Zanj se potegujeta še Valeria Bruni Tedeschi za vlogo v filmu z angleškim naslovom Like Crazy v režiji Paola Virzija ter igralka Trine Dyrholm za vlogo v filmu Komuna v režiji Thomasa Vinterberga.

Za najboljšega igralca so nominirani Dave Johns (Jaz, Daniel Blake), Peter Simonischek (Toni Erdmann), Javier Camara za vlogo v filmu Truman v režiji Cesca Gayja, Hugh Grant za vlogo v filmu Slavno neslavna Florence Stephena Frearsa, Burghart Klaussner z avlogo v filmu The People vs. Fritz Bauer (režija Lars Kraume) ter Rolf Lassgard za vlogo v filmu z angleškim naslovom A Man Called Ove, ki ga podpisuje Hannes Holm.

V tekmi za najboljši evropski dokumentarni dokumentarni film leta 2016 so filmi 21 X New York v režiji Piotra Stasika, A Family Affair režiserja Toma Fassaerta, Odprto morje Gianfranca Rosija, Mr. Gaga v režiji Tomerja Heymanna, S is for Stanley režiserja Alexa Infascellija ter The Land of the Enlightened, ki ga podpisuje Pieter-Jan De Pue.

Kot je že znano, je Evropska filmska akademija za prejemnika nagrade za evropski dosežek v svetovni kinematografiji izbrala irskega igralca Pierca Brosnana, nagrado za življenjsko delo pa bo prejel francoski igralec in literat Jean-Claude Carriere.