Slovenija 7.11.2016 8:59

Na prvem zborovodskem tekmovanju slavila Petra Grassi

Ljubljana, 7. novembra - Na 1. državnem tekmovanju Mateja Hubada za slovenske zborovodje Zvok mojih rok, ki se je v nedeljo končalo v Ljubljani, si je naziv najboljše mlade zborovodkinje zagotovila Petra Grassi, diplomantka tržaškega konservatorija in magistrica zborovskega dirigiranja. Za nagrado je dobila koncert z Zborom Slovenske filharmonije v prihodnji sezoni.

Prvo državno tekmovanje za slovenske zborovodje je med petkom in nedeljo potekalo v Slovenski filharmoniji v organizaciji Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, Slovenske filharmonije in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD). Na njem se je pomerilo 12 izbranih mladih zborovodij, starih do 35 let.

Ocenjevala jih je mednarodna žirija v sestavi predsednice Karmine Šilec ter članov Tomislava Fačinija (Hrvaška), Marka Hribernika, Urše Lah in Holgerja Specka (Nemčija). V finale je uvrstila tri zborovodkinje. Ob zmagovalki Petri Grassi je drugo mesto prisodila Alenki Podpečan in tretje mesto Moniki Fele, so sporočili z JSKD.

Petra Grassi, ki je za nagrado prejela koncert z Zborom Slovenske filharmonije v sezoni 2017/18, je diplomirala iz klavirja in glasbene pedagogike na Konservatoriju v Trstu, kjer je študirala tudi kompozicijo, ter magistrirala iz zborovskega dirigiranja na Konservatoriju v Trentu. Lani je prejela prvo nagrado na tekmovanju za zborovske dirigente Le mani in suono v Arezzu in nagrado za najmlajšega finalista v finalu ter na mednarodnem tekmovanju za mlade zborovske dirigente Europa cantat v Turinu prejela tretjo nagrado in posebno nagrado publike.

Z DPZ Kraški slavček je na mednarodnih tekmovanjih v Olomocu, Lodi, Bad Ischl, Rimini in v Benetkah prejela prve nagrade ter nagrado za najboljšega dirigenta. Udeležila se je mojstrskih tečajev s priznanimi dirigenti, kot so Gary Graden, Nicole Corti, Javier Busto, Bruno Boterf, Bo Holten in Georg Grun.

Trenutno poje v Coro giovanile italiano, skupini Ut - insieme vocale consonante in v profesionalnem kvartetu La rosa dei venti. Dirigira vokalni skupini Vikra, vodi otroške zbore in poučuje na Glasbeni matici Marij Kogoj v Trstu.

Prvo zborovodsko tekmovanje v Sloveniji je dobilo ime po Mateju Hubadu, slovenskem zborovodji in ustanovitelju Glasbene matice Ljubljana ter njene glasbene šole, predhodnice današnjega konservatorija in Akademije za glasbo v Ljubljani.