Slovenija 7.11.2016 10:40

V Kinu Šiška in Photonu skupinska razstava Drugačni svetovi

Ljubljana, 7. novembra - V Kinu Šiška in Photonu - Centru za sodobno fotografijo bodo drevi odprli razstavo Drugačni svetovi. Na njej se bo predstavilo devet uveljavljajočih se fotografov mlajše generacije z območja zahodnega Balkana, izbranih na Photonovem natečaju. Njihova aktualna produkcija ponuja vpogled v najnovejše tendence sodobne fotografije v širši regiji.

Ljubljana. Center urbane kulture Kino Šiška. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Center urbane kulture Kino Šiška.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Na razstavi bodo s svojimi deli zastopani Lana Bregar, Jaka Bulc, Dejan Clement, Mia Ćuk, Vedad Divović, Ibro Hasanović, Sanja Knežević Jovanović, Andrea Palašti in Tina Umer.

Kot so zapisali organizatorji, razstava nima predpisane teme, ampak predstavlja izrazito raznovrstna dela, tako v avtorskih izrazih kot v mnogoterosti fotografskih praks in tehnik. Med drugim so tu dolgoročni konceptualni projekti, dokumentarno zasledovanje in ustvarjanje zgodb, stvarnih ali fiktivnih, apropriacija najdenih fotografij in sistematično ustvarjanje arhiva.

Po besedah člana žirije Istvana Viragvölgyija je bila večina izmed prijavljenih del močno povezana z aktualno družbeno stvarnostjo. To morda izvira iz dogodkov bližnje preteklosti, kar je mnoge avtorje napeljalo na to, da ne samo reflektirajo, ampak skušajo tudi vplivati na lastno družbo.

Članica žirije Lara Plavčak pa je zapisala, da je, glede na raznovrstnost prispelega materiala, težko govoriti o regionalnih posebnostih. Med drugim najdemo kritično ukvarjanje z zgodovino, ki se velikokrat razvije in poveže v etnološke študije, eksperimentiranje z vzorci, površino in abstrahiranjem upodobljenega, snapshot estetiko in dokumentarne pristope. Nedvomno pa gre za pogled mlajše generacije, ki jo zanima predvsem širjenje polja fotografije.

Z letošnjo že četrto edicijo natečaja in skupinske razstave Drugačni svetovi Photon nadaljuje z iniciativo Mlada sodobna fotografija, ki spodbuja, vrednoti in predstavlja dogajanje med mlajšimi generacijami fotografskih in likovnih ustvarjalcev.

Članici mednarodne žirije sta letos bili še Sophia Greiff in Jasna Jernejšek.

Razstava bo odprta do 2. decembra.