Svet 4.12.2016 5:00

Mineva 150 let od rojstva ruskega umetnika Vasilija Kandinskega

Moskva, 4. decembra - Na današnji dan se je pred 150 leti rodil ruski umetnik Vasilij Kandinski (1866-1944). Kandinski velja za pionirja abstraktnega slikarstva. Bil je tudi eden najpomembnejših učiteljev na Visoki šoli za arhitekturo in oblikovanje Bauhaus ter pomemben teoretik.

Umetnik je verjel, da abstrakcija omogoča globok in metafizičen izraz in da je posnemanje narave v nasprotju s tem procesom. Iznašel je slikovni jezik, ki je imel zelo malo skupnega z realnostjo, ki pa je odražal umetnikovo notranjo izkušnjo.

Svoj vizualni slovar je razvil skozi tri faze, od zgodnjih platen s simboliko božanskega do poznih geometrijskih in biomorfnih ploskih barvnih površin. Njegovo ustvarjanje je navdihovalo več generacij umetnikov, od njegovih študentov na šoli Bauhaus do predstavnikov abstraktnega ekspresionizma po drugi svetovno vojni.

Kandinski se je rodil v Moskvi, kjer je študiral pravo in ekonomijo. Leta 1896 je odšel v Nemčijo, da bi postal slikar. V Münchnu je študiral pri Antonu Ažbetu in na akademiji.

V letih 1906 in 1907 je živel v francoskem mestu Sevres, kjer se je usmeril k ekspresionizmu. Leta 1908 je živel v Murnauu na Bavarskem, kjer je naslikal številne krajine. Bil je soustanovitelj umetniške skupine Phalanx, kjer je spoznal svojo življenjsko sopotnico Gabriele Münter.

Leta 1909, ko je bil vodilni umetnik skupine Neuen Künstlervereinigung München (Novo umetniško združenje München), je začel slikati abstraktna dela.

Prve slike je razstavil s skupino Most (Die Brücke). Po ustanovitvi skupine Modri jezdec je z njo pripravil več razstav, leta 1914 pa se je vrnil v Moskvo. Leta 1918 je postal profesor na akademiji, nato član ljudskega komisariata za vzgojo in izobraževanje.

Leta 1921 je emigriral v Berlin, kjer je poučeval na šoli Bauhaus do leta 1933, ko se je pred nacisti umaknil v Pariz. Leta 1939 je dobil francosko državljanstvo, umrl je v Neuilly-sur-Seine pri Parizu.

V Grenoblu so v Muzeju Grenoble ob obletnici umetnikovega rojstva pripravili razstavo z naslovom Kandinski - pariška leta (1933-1944), ki po pisanju nemške tiskovne agencije dpa predstavlja sicer manj znani obdobje umetnikovega ustvarjanja. "V Parizu je umetnik razvil stil, ki je bil v kontrastu tako s tistim časom kot z njegovim dotedanjim likovnim jezikom," besede direktorja muzeja Guyja Tosatta povzema dpa.

Postavitev združuje 70 slik, na katerih se prerivajo barvite biomorfne oblike, ki spominjajo na majhne in živahne morske ribice. Slike v kontekstu umetnikove emigracije delujejo presenetljivo neobremenjeno in lahkotno. Po Tosattovih besedah prinašajo sporočilo upanja in življenja.