Svet 8.11.2016 6:00

Na dražbi v Torinu od Warholovih grafik do Picassovih keramik

Torino, 8. novembra - V avkcijski hiši Bolaffi bo danes dražba umetniških del, na kateri bodo ponudili dela, od grafik Andyja Warhola, fotografij Annie Leibovitz in litografij Marca Chagalla do plakatov Henrija de Toulouse-Lautreca in keramik Pabla Picassa. Na dražbi bodo ponudili tudi dela s področja grafičnega oblikovanja, uporabnih umetnosti in tehnologije.

Z današnjo dražbo avkcijska hiša Bolaffi po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa začenja novo poglavje v svojem delovanju, v katerem želi obseg svojega delovanja razširiti na nekoliko manj tipična področja in posebno pozornost posvetiti mlajšim kupcem, ne da bi pri tem zanemarila tradicionalne: zasebne zbiratelje, trgovce z umetninami in včasih tudi muzeje. "Katalog tokratne dražbe zaznamuje predvsem prečenje," besede Cristiana Collarija povzema Ansa.

Za fotografijo Judy Collins, ki jo je leta 1993 posnela Annie Leibovitz, je denimo izklicna cena 1000 evrov, za Portret Jacka Nicholsona II, ki ga je leta 1988 posnel Herb Ritts, pa je ta 5000 evrov.

Veliko pozornost bodo na dražbi namenili plakatom. Ti bolj kot katerikoli drugi medij odražajo stoletje potrošništva, poleg tega so se z njimi ukvarjali nekateri najbolj nadarjeni umetniki tega časa. Med drugim bodo ponudili plakat za Pokal Perugina ki ga je oblikoval Federico Seneca, izklicna cena bo 3000 evrov.

Med slikarskimi deli, ki bodo ponujena na dražbi, pa sta med drugim dve deli Maria Schifana, izklicna cena za vsako od njiju je 8000 evro, ter ženski portret Renata Guttusa, katerega izklicna cena je 10.000 evrov.

Ponudili bodo tudi nekaj najbolj znanih grafik Andyja Warhola, med drugim grafiki Maa in Campbellove juhe. Med predmeti dekorativnih umetnosti pa bo mogoče kupiti Picassove keramike, ki so jih izdelali v znameniti tovarni keramike Madoura v Vallaurisu na jugu Francije.