Svet 8.11.2016 9:15

Zagrebški kino Evropa z najboljšim filmskim programom na celini

Zagreb, 8. novembra - Mreža evropskih kinodvoran Europa cinemas je letošnjo nagrado za najboljši filmski program podelila kinu Evropa iz Zagreba, ki se je uveljavil kot regionalno središče sodobnega neodvisnega filma. Kot so sporočili iz kina, so prestižno nagrado dobili v konkurenci 1078 kinodvoran iz 644 mest v 41 evropskih državah.

Ljubljana. Kino dvorana. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kino dvorana.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Nagrada za najboljši program je najpomembnejše letno priznanje, ki ga kino lahko prejme na evropski ravni in je eno največjih mednarodnih priznanj katerikoli hrvaški kulturni ustanovi, so dodali v kinu Evropa.

Nagrado bodo prejeli v soboto ob odprtju 14. filmskega festivala v Zagrebu iz rok članice upravnega odbora Europa Cinemas in direktorice ljubljanskega Kinodvora Nine Peče.

Kino Evropa od leta 2008 vodi umetniška organizacija Zagreb Film Festival, ki letno predvaja približno 60 neodvisnih sodobnih filmov z vsega sveta. Praviloma gre tudi za hrvaške premiere. Je tudi dom večine filmskih festivalov, ki potekajo v Zagrebu.

Velja za najlepši zagrebški kino, ki ima v veliki dvorani 500 sedežev. Odprli so ga leta 1925 pod imenom Balkan-Palace, dolga leta pa je bil znan kot kino Balkan. Ime Evropa je dobil v začetku 90. let prejšnjega stoletja. Od leta 2013 je zaščiten kot kulturna dobrina.