Slovenija 8.11.2016 9:26

Zbor Slovenske filharmonije za uvod v koprski bienale sodobne glasbe

Koper, 8. novembra - Z drevišnjim koncertom zbora Slovenske filharmonije v koprskem pokrajinskem muzeju se bo začel peti Mednarodni bienale sodobne glasbe Koper. Do petka se bo zvrstilo šest koncertov, ki zajemajo glasbo iz različnih obdobij, rdeča nit letošnjega festivala pa je norost.

Ljubljana. Slovenska filharmonija. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana.
Slovenska filharmonija.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Program koncerta zbora Slovenske filharmonije pod vodstvom Martine Batič bo zajel dela Jacobusa Gallusa in krstne izvedbe skladb Fabia Niederja, Andreja Missona, Andreja Makorja, Tomaža Habeta, Alda Kumarja, Ambroža Čopija, Nane Forte in Lojzeta Lebiča.

Mednarodni bienale sodobne glasbe Koper organizirata Društvo prijateljev glasbe in Glasbena šola Koper, rdeča nit tokratnega festivala pa je norost.

Letošnji koncerti so zasnovani tako, da bodo deli koncertov posvečeni ne le sodobnim skladbam, ampak v večji ali manjši meri tudi skladbam iz obdobij renesanse, baroka in klasicizma. "Simbolično programi koncertov združujejo nekaj tega, kar nam je že znano, kar nas zato bolj pomirja, ter nekaj tistega, kar nam še ni tako poznano, kar v nas sproža drugačne občutke in stanja. Gre torej za poskus prikaza normalnosti in norosti," je zapisala umetniška vodja bienala Tatjana Jercog.

Do petka se bo zvrstilo šest koncertov izvajalcev iz Slovenije, Francije, Italije in Avstrije.

Poleg tega bodo v okviru bienala potekale delavnice vodene glasbene improvizacije, razstavili pa bodo tudi likovna dela, ki so septembra nastala na mednarodnem slikarskem ex-temporu na temo Norost kot uvodu v glasbeni dogodek.